Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kriminalitu v meste znížil Wolfgang Amadeus Mozart

Christchurch
Christchurch

CHRISTCHURCH - Novozélandské mesto Christchurch má veľmi netypickú zbraň, s ktorej pomocou bojuje proti kriminalite - Wolfganga Amadea Mozarta. Minulý rok v júni začalo mesto púšťať jeho hudbu v mestskej tržnici a zistilo, že klasické tóny majú zázračný účinok na zmiernenie zločineckých spádov v ľudskej mysli. Pokles drobnej kriminality a asociálneho správania je úplne evidentný, napísala dnes miestna tlač.

Čísla hovoria jasne. Kým v októbri 2008 zaznamenali v tržnici 77 prípadov výtržníctva týždenne, v rovnakom období tohto roka išlo len o dva prípady týždenne. A počet incidentov spojených s drogami či alkoholom sa znížil zo 16 týždenne v roku 2008 na tohtoročnú nulu. Na nulu sa tiež znížila nutnosť pomáhať predajcom s problémovými zákazníkmi - zatiaľ čo pred dvomi rokmi museli miestni strážnici zasiahnuť priemerne tridsaťpäťkrát týždenne.

Manažér miestneho zväzu podnikateľov Paul Lonsdale tvrdí, že pôvodne sa plánovalo púšťať ľahkú počúvateľnú hudbu, ako je napríklad Barry Manilow, ale zistilo sa, že klasická hudba oveľa viac upokojuje.

"Pôsobí tíšiacim dojmom. A redukuje antisociálne správanie," hovorí Lonsdale. "Je to tu teraz príjemnejšie. Ľudia si tu zvykli aj posedieť, pretože im to tu pripadá bezpečnejšie."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu