Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Talian zje za rok 26 kg cestovín, Slovák päť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RÍM- Aj Slováci, ak si doprajú v pondelok budúci týždeň na obed či večeru špagety, široké rezance, penne, vrtuľky, farfalle, tortellini, tagliatelle, rezance, motýliky, makaróny, lasagne či niťovky, oslávia Svetový deň cestovín (World Pasta Day).

Od roku 1998, keď sa slávil na svete prvýkrát, pripadá na 25. októbra. Vo svete sa v približne 180 krajinách organizujú podujatia s cieľom podporiť imidž cestovín. Prvý Svetový deň cestovín sa slávil vďaka iniciatíve Talianskeho zväzu výrobcov cestovín (Unione Industriali Pastai Italiani, UNIPI) a zväzov výrobcov cestovín v Európskej únii (UNAFPA).

Cieľom tohto dňa je spoločná podpora konzumácie cestovín, poukázanie na význam kultúrnych a sociálnych hodnôt pri spoločnom stolovaní, na zvýraznenie nutričných hodnôt pokrmov z cestovín a v neposlednom rade aj na ekonomický prínos - pri pestovaní plodín a výrobe samotných cestovín. A talianske zdroje nezabudli dodať, že tento deň pripomína aj tradície talianskej kuchyne.

Odborníci na výživu hovoria, že tanier cestovín je zdraviu prospešné jedlo. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok je v nich najmä vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Sú ľahko stráviteľné a za ďalšie ich výhody možno považovať cenovú prístupnosť či jednoduchú prípravu, pri ktorej sa dá uplatniť fantázia.

Podľa informácií na stránke UNAFPA je spotreba cestovín na svete za rok a na hlavu obyvateľa nasledovná: najviac ich zjedia Taliani - 26 kg -, za nimi nasledujú obyvatelia Venezuely s 12 kg, Tuniska s 11,7 kg a Grécka s 10,4 kg. V USA i vo Švédsku zjedia za rok rovnaké množstvo, deväť kg; Slováci skonzumujú rovnako ako Španieli päť kg za rok. Tieto údaje boli aktualizované v máji 2010.

Vo februári 2004 sa v Ríme konala veľká vedecká konferencia s názvom Healthy Pasta Meals. Odborníci na výživu na nej diskutovali o nutričných prednostiach cestovín a v prvom rade o zdravej a korektnej výžive. V spojitosti s tým použili aj termín tradičná stredomorská výživa. O tej je známe z viacerých lekárskych zdrojov, že je zdravá pre človeka a priaznivá pre jeho zdravie.

Cestoviny majú veľmi starobylú tradíciu, siahajúcu do čias, keď človek opustil kočovný spôsob života a začal žiť z práce na poli a pestovania obilnín. Podľa tradície mal cestoviny na európsky kontinent priviezť Marco Polo pri návrate do dnešného Talianska z Číny. Avšak iní bádatelia údajne zistili, že cestoviny predsa len majú kolísku na území krajiny, ktorú dnes nazývame Taliansko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu