Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kuchárka odkázala hosťom: "Zjedzte všetko alebo sa nevracajte!"

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SYDNEY - Plytvanie v podobe zvyškov jedla na tanieroch rozčúlilo istú austrálsku majiteľku reštaurácie natoľko, že v mene planéty nariadila hosťom zjesť všetko, čo majú na tanieroch, alebo zaplatiť pokutu a nevracať sa. Napísala to dnes agentúra Reuters. Tým, ktorí odovzdajú prázdny tanier, ponúka šéfkuchárka malej japonskej reštaurácie v Sydney Jukako Ičikawová tridsaťpercentnú zľavu.

"Aby sme pomohli vytvoriť udržateľnú budúcnosť, požadujeme od našich hostí o trochu viac než ostatné reštaurácie," uvádza sa v zozname pravidiel na dverách asi tridsaťmiestneho podniku na sydneyskom predmestí Surry Hills. Okrem iného obsahuje aj dojedanie všetkých objednaných pokrmov pripravených z bio potravín, ktoré neobsahujú lepok, mlieko, cukor a vajcia.

Ľuďom, ktorí neodovzdajú čistý tanier, šéfkuchárka a zamestnanci podniku odporúčajú, aby šli nabudúce inam.

"Dojesť jedlo znamená, že je zjete všetko okrem plátkov citróna, gari (nakladaný zázvor v suši) a wasabi," uvádza menu. Za súčasť jedla je považovaná aj zeleninová obloha.

Prísne opatrenia ľudia privítali, podľa niektorých kritikov sú však prehnané. Ičikawová sa ale nebojí. Reštauráciu, ktorá sa nazýva "japonskou kuchyňou bez pocitu viny", považuje za rozšírenie svojho "osobného mravného základu v smere stravovania a výživy," uviedla vo vyhlásení na webe.

Pripravovať výživné jedlá je podľa nej jedna vec, vážne však berie zodpovednosť voči životnému prostrediu a snahu obmedziť plytvanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu