Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ukradli a prepašovali nemecký tank z II. svetovej!

Historický tank Pzkw IV
Historický tank Pzkw IV

SOFIA - Bulharský vojenský tribunál včera odsúdil dvoch nemeckých občanov v neprítomnosti a jedného bulharského dôstojníka za krádež historického tanku z druhej svetovej vojny a za pokus o krádež druhého. Bulhar a jeden z Nemcov dostali štyri roky nepodmienečne, druhý Nemec tri roky s podmienkou. Oznámila to agentúra AP.

Nemeckého občana Thomasa Gmeinera a bulharského dôstojníka Alexeja Petrova uznali vinnými, že prepašovali z krajiny nemecký tank Pzkw IV, ktorý je zberateľmi historickej techniky veľmi cenený. Druhý Nemec Matheus Mayer dostal tri roky s podmienkou na päť rokov. Oboch Nemcov odsúdili v neprítomnosti, pretože po tom, čo ich prepustili na kauciu, odišli z krajiny.

Nemeckých záujemcov o historickú vojenskú techniku zadržali koncom roka 2007 pri pokuse prepašovať z Bulharska ďalší historicko-vojenský klenot, stíhač tankov Jagdpanzer IV L/70. Bulharským úradom nie je známe, kde sa obaja Nemci v súčasnosti zdržujú, ani kde je prvý ukradnutý tank.

Po páde komunistického režimu Bulharsko líniu značne zastaraných, ale technicky zachovalých tankov zrušilo a zhromaždilo ich na vojenskej základni Jambol. Bulharská armáda si uvedomila, akú cenu vlastne nemecké veteránske tanky majú, až keď jeden z nich vtedy neznámi, dnes odsúdení páchatelia ukradli. Začala potom stroje ponúkať zberateľom v dražbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu