Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Pred 70 rokmi zahájil Hitler evakuáciu nemeckých detí

Hitlerjugend - stanový tábor
Hitlerjugend - stanový tábor

BERLÍN/PRAHA - Kvôli počínajúcemu spojeneckému bombardovaniu a rastúcim problémom so zásobovaním veľkých nemeckých aglomerácií nariadil pred 70 rokmi, 27. septembra 1940, nacistický vodca Adolf Hitler evakuáciu nemeckých detí z miest na vidiek. Do konca vojny boli v špeciálnych táboroch a náhradných rodinách bezplatne ubytované takmer tri milióny detí. Mnohé z nich nevideli svojich rodičov dlhé roky.

Celá akcia bola verejnosti okázalo prezentovaná nie ako útek pred nepriateľskými bombami, ale ako ozdravovací program pre mestské deti. Zabezpečovala ju mládežnícka organizácia Hitlerjugend na čele so svojím vodcom Baldurom von Schirach.

V táboroch, ktorých bolo okolo deväťtisíc, boli deti vytrhnuté zo svojho prirodzeného rodinného zázemia a systematicky vychovávané v duchu nacionálneho socializmu. S postupujúcou vojnou sa horšila úroveň života, stravy i vzdelávanie v táboroch a počiatočná trampská romantika bola v nenávratne. Nastúpila agresívna propaganda a tvrdý vojenský výcvik.

Lepšie sa neviedlo ani matkám, ktoré zbavili starostlivosti o svoje potomstvo. Museli nastúpiť do práce v nemeckom zbrojnom priemysle, ktorému sa zúfalo nedostávalo ľudských síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu