Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Začnú predávať parfum s vôňou islandskej sopky

Nový parfum s prímesou sopečného popola
Nový parfum s prímesou sopečného popola

REYKJAVÍK - Vynaliezavá islandská podnikateľka Sigrún Gudjónsdóttirová od polovice novembra obohatí trh s kozmetikou o parfum s prímesou sopečného popola z ľadovcovej sopky Eyjafjallajökull. Vyrobila ho z vody pochádzajúcej z ľadovca od sopky, ktorá na jar dočasne ochromila dopravu nad Európou, keď vychrlila obrovský oblak vulkanického prachu.

Islandský parfum podľa agentúry APA nie je cítiť sírou, ako by sa dalo očakávať. Z radu podrobných testov vyplynulo, že sa vyznačuje jemným nádychom citrónu. Voňavka sa bude predávať pod značkou EFJ, čo je skratka krkolomného názvu islandskej sopky vytvorená s ohľadom na zahraničné zákazníčky.

Celý názov sopky je menším písmom na flakóne uvedený tiež. Gudjónsdóttirová si totiž želá, aby voňavá vodička "reprezentovala moc islandskej prírody". Inšpiráciu vulkánom inak prezrádza úlomok lávového kameňa, ktorý je retiazkou zavesený za hrdlo každej fľaštičky.

"Hneď ako Eyjafjöll (južná strana vulkanického masívu) začala soptiť, napadlo mi priviesť silu islandskej prírody až do domácností a využiť ako prísadu do parfumu vodu z ľadovca," povedala agentúre AFP Gudjónsdóttirová, ktorá sa do sveta módy uviedla v roku 2007 kolekciou módnych doplnkov Gydja Collection. Jej súčasťou je aj nový parfum. Podnikateľka počíta s tým, že sa parfum bude predávať hlavne v bezcolných zónach medzinárodných letísk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu