Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Pri Gašparovičovej návšteve Islandu protestovali aktivisti

Protestoval aj starosta Reykjavíku
Protestoval aj starosta Reykjavíku

REYKJAVÍK - Aktivisti na Islande dnes protestovali proti údajnému porušovaniu ľudských práv vo vzťahu k rómskym deťom na Slovensku. Akciu iniciovalo islandské zastúpenie medzinárodnej organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) pri príležitosti oficiálnej návštevy slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča.

Informoval o tom server pravda.sk s odvolaním sa na islandské médiá. Islandská AI podľa serveru icelandreview.com zaslala ústavným činiteľom krajiny list s výzvou, aby "na porušovanie ľudských práv rómskych detí na Slovensku upozornili slovenského prezidenta". Protestu pred islandským parlamentom sa zúčastnil aj starosta Reykjavíku Jón Gnarr.

Dvojdňovú návštevu Islandu začal Gašparovič v nedeľu, keď ho prijal islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson. Prezidenti hovorili okrem iného o integrácii ostrova do Európskej únie. Dnes Gašparoviča čakalo stretnutie s predsedkyňou islandského parlamentu a s ministerskou predsedkyňou. Popoludní má odcestovať do New Yorku, kde sa zúčastní 65. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

AI sa k situácii rómskych deti vyjadrovala aj v minulosti. Podľa správy AI zverejnenej na začiatku septembra majú rómske deti na Slovensku stále sťažený prístup ku vzdelaniu. V špeciálnych školách ich údajne neoprávnene končí príliš veľa. Aktivisti v správe uvítali plán boja proti rasovej segregácii v školstve, ktorý v programovom vyhlásení zverejnila nová slovenská vláda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu