Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Úrady vyšetrujú, či tínedžer jazdil na veľrybe

Veľryba južná
Veľryba južná

CANBERRA - Austrálske úrady preverujú správy o "jazde na veľrybe". Podľa tvrdenia svedkov sa jej dopustil tínedžer, keď sa údajne v západoaustrálskych vodách vyšplhal na veľrybu južnú (Eubalaena australis). Napísal to spravodajský server BBC.

Rušenie alebo ohrozovanie zvierat žijúcich vo voľnej prírode je v Austrálii trestné a hrozí zaň pokuta až 10 000 austrálskych dolárov (asi 7000 eur). Podľa úradov štátu Západná Austrália tínedžer tiež riskoval život.

Veľryba južná môže vážiť až 80 ton a dosahovať dĺžku 18 metrov. Úrad na ochranu prírody údajný kúsok označil za "švihnutý a hazardérsky".

"Keď stojíte v ceste plutve alebo keď (veľryba) vyskočí, nie je pravdepodobné, že prežijete," povedal podľa BBC Mike Shephard zo západoaustrálskeho ministerstva životného prostredia. Uviedol tiež, že veľryby pri pobreží hľadajú oddych a odvádzajú sem mláďatá, ktoré v pokojných vodách môžu získavať na sile. Vyrušenie alebo telesný kontakt ich ruší.

Zákon Západnej Austrálie nariaďuje plavcom alebo surferom držať sa od veľrýb vo vzdialenosti najmenej 30 metrov. Lode k nim nesmú priplávať bližšie ako na sto metrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu