Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Počítačové strieľačky podľa vedcov zlepšujú rozhodovacie schopnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Hranie počítačových "strieľačiek" môže zlepšiť rozhodovacie schopnosti človeka, vylepšiť jeho zručnosť za volantom a pomôcť mu, aby sa nestratil na ulici. Tvrdia to aspoň vedci z Rochesterskej univerzity v New Yorku v štúdii, ktorú zverejnili v časopise Current Biology.

Podľa nich hranie rýchlych akčných hier vyvoláva zvýšenú citlivosť, ktorá môže tiež zlepšiť zvládanie viacerých úloh naraz, schopnosť nasledovať priateľa v dave alebo dokonca čítanie drobného písma. Toto zistenie zrejme poteší zapálených hráčov, o ktorých často počúvame, že im akčné počítačové strieľačky nedávajú nič, teda s výnimkou podpory násilia.

Vedci vybrali skupinu mladých ľudí vo veku 18 až 25 rokov, ktorí počítačové hry bežne nehrajú, a rozdelili ich do dvoch skupín. Polovica potom 50 hodín hrala strieľačky, ako je Call Of Duty 2 alebo Unreal Tournament, a druhá pomalú strategickú hru The Sims 2. Potom ich vedci podrobili sérii testov, v ktorých zistili, že "strilačková" skupina si viedla o 25 percent lepšie pri rýchlom rozhodovaní.

Aj keď strieľačky všeobecne nepovažujú za činnosť, ktorá obohacuje mozog, nedá sa im uprieť, že pri nich hráči musia robiť rýchle a presné rozhodnutia založené na tom, čo sa okolo nich deje, vysvetľujú autori štúdie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu