Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Netopiere majú svoje nárečia tak ako ľudia, tvrdí štúdia

Netopiere na dorozumievanie používajú rôzne formy dialektov
Netopiere na dorozumievanie používajú rôzne formy dialektov

BRATISLAVA - Nielen u ľudí, ale aj u netopierov sa objavujú rozličné dialekty, ktoré závisia od toho, kde žijú, tvrdia austrálski vedci. Podľa nich môže spomínané zistenie pomôcť identifikovať a chrániť rozličné druhy.

Výskumník Brad Law z Forest Science Center zistil, že netopiere žijúce v lesoch popri východnom pobreží austrálskeho štátu Nový Južný Wales vydávali rozličné zvuky. Podľa jeho vyjadrení vedci dlho predpokladali, že netopiere na základe oblasti, v ktorej sa nachádzajú, používajú rozličné zvuky. Až najnovšej štúdii sa to však podarilo potvrdiť.

Law tiež uviedol, že vďaka rozličným zvukom približne 30 netopierích druhov sa vedcom podarilo vyvinúť systém, s pomocou ktorého by mohli identifikovať rozličné netopiere pozdĺž pobrežia, odhadnúť ich počet a chrániť ich.

"Potrebujeme zlepšiť našu schopnosť spoľahlivo rozlišovať medzi druhmi, ktoré zdieľajú niektoré črty vydávaných zvukov a musíme zvýšiť rýchlosť identifikácie týchto zvukov," uviedol Law v najnovšom vydaní Bush Telegraph Magazine.

Netopiere na navigáciu v priestore používajú takzvanú echolokáciu - v tme sa orientujú pomocou odrazu nimi vyslaných vysokofrekvenčných zvukov, ktorých ozvenu zachytia ušami. Vzdialenosť predmetu následne určujú podľa času návratu zvuku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu