Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vitamín B spomaľuje demenciu, tvrdí štúdia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Pravidelné veľké dávky vitamínov B môžu až o polovicu spomaliť atrofiu mozgu u starších ľudí, ktorí majú problémy s pamäťou, a môžu tak spomaliť aj vývoj smerujúci k Alzheimerovej chorobe. Vyplýva to zo štúdie britských vedcov z univerzity v Oxforde, ktorú dnes zverejnila odborná revue Public Library of Science One.

S vekom sa mozog zmenšuje, ale rýchlejšie tento proces prebieha u ľudí postihnutých ľahkou poruchou poznávacích funkcií. Vyznačuje sa predovšetkým výpadkami pamäti a u časti pacientov je predstupňom Alzheimerovej choroby.

Vedci z univerzity v Oxforde podnikli počas dvoch rokov zatiaľ najrozsiahlejší test účinkov vitamínov B na pacientov s ľahkou poruchou poznávacích funkcií. Testov sa zúčastnilo 168 dobrovoľníkov starších ako 70 rokov. Polovica z nich dostávala denne tablety s kyselinou listovou a vitamínmi B6 a B12 s dávkami výrazne nad odporúčanú mieru. Druhá polovica dostávala placebo.

U ľudí s vyššími dávkami vitamínu B sa atrofia mozgu znížila o 30 percent a u niektorých dokonca až o 53 percent. "Je to veľmi výrazný výsledok. Je to oveľa viac, než sme predpovedali," povedal David Smith z katedry farmakológie v Oxforde a jeden z vedúcich štúdie.

"Tieto vitamíny majú vplyv na štruktúru mozgu - chránia ju a to je veľmi dôležité, pretože potrebujeme chrániť mozog, aby sme predišli Alzheimerovej chorobe. Dúfame, že táto jednoduchá a bezpečná liečba spomalí u mnohých ľudí trpiacich menšími problémami s pamäťou aj rozvoj Alzheimerovej choroby. "

Vitamíny B kontrolujú hladinu aminokyseliny homocysteínu v krvi. Vysoká hladina tejto aminokyseliny súvisí s vysokým rizikom Alzheimerovej choroby.

U dobrovoľníkov, ktorí brali vitamíny, sa mozog zmenšoval v priemere tempom 0,76 percenta ročne, u ostatných 1,08 percenta. Najviac sa vplyv vitamínov B prejavil u ľudí, ktorí na začiatku štúdie mali vysokú hladinu homocysteínu. Ich mozgy sa zmenšovali o polovicu pomalšie, než u ľudí s placebom.

Po šesťdesiatom roku veku sa mozog zmenšuje v priemere o 0,5 percenta za rok. U ľudí s ľahkou poruchou poznávacích funkcií je tempo dvojnásobné a u ľudí trpiacich Alzheimerovou chorobou mozog atrofuje o 2,5 percenta za rok.

Alzheimerova choroba je neurodegeneratívne ochorenie mozgu vedúce k postupnej demencii. Odhaduje sa, že demenciou trpí vo svete okolo 37 miliónov ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu