Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Červená farba robí mužov atraktívnejšími

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Muži, ktorí chcú upútať pozornosť žien, by vraj mali nosiť červené oblečenie. Podľa nového výskumu sú totiž práve v tejto farbe pre opačné pohlavie najpríťažlivejší, napísala agentúra Reuters.

Do výskumu boli zapojené ženy vo veku od 19 do 22 rokov v Spojených štátoch, v Anglicku, Nemecku a Číne. Celý projekt pozostával zo siedmich experimentov, ktoré preukázali, že muži oblečení v červenej farbe sú pre ženy sexuálne atraktívnejšie ako tí, ktorí si na seba vezmú inú farbu.

Vedci sa pôvodne domnievali, že červená je sexy farba len pre dámy. "Naše zistenia ukazujú, že spojitosť medzi červenou a sexuálnou príťažlivosťou funguje aj u mužov," povedal Andrew Elliot, autor štúdie uverejnenej v časopise Journal of Experimental Psychology.

Výskum tiež odhalil, že červenú farbu ženy spájajú s vyšším spoločenským postavením. Tento trend možno podľa Elliota vystopovať aj u ďalších primátov.

"Vodcovia šimpanzích spoločenstiev, keď chcú dať najavo svoju nadradenosť, sa nápadne sfarbia do červena. Je to očividný ukazovateľ ich postavenia. Samice to vidia a vyberajú si najviac spoločensky postaveného samca, ktorý je k dispozícii," pripomenul Elliot.

Vedci vyjadrili domnienku, že nosenie červenej farby môže u mužov vyvolať zmenu správania. Niekedy údajne mužovi stačí vziať si červenú kravatu, aby bol pri obchodnej prezentácii sebavedomejší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu