Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ak žena zarába viac, muž ju podvedie, tvrdí štúdia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Muži, ktorí zarobia menej, než ich partnerky, majú silnú tendenciu k nevere. Podľa sociologičky Christin Wünsch sa tým snažia obnoviť svoje rodové postavenie, ktoré je ohrozené. Výsledky štúdie predstavila na výročnom stretnutí Americkej sociologickej asociácie

"Ak žena zarába viac, muž sa dostáva do konfliktu s tradičným názorom, že by mal byť živiteľom rodiny on," uviedla Wünschová. Prípady nevery dramaticky narastajú v prípade, ak ide o muža z Latinskej Ameriky. "Je to pravdepodobne preto, že status živiteľa je jednou z charakteristických čŕt hispánskej mužnosti," povedala sociologička.

Ak je živiteľkou rodiny žena a je teda nezávislá od svojho partnera, tiež sa zvyšuje šanca, že svojho muža podvedie. "Vyzerá to tak, že ak žena zarába viac, vzťah je odsúdený k záhube," konštatuje sociologička. Na druhej strane, ak je žena od muža závislá, z jej strany je nevera menej pravdepodobná. Podľa štúdie však nežnejšie pohlavie podvádza svoje polovičky zriedkavejšie, a to za akýchkoľvek okolností. "Ženskosť nie je určená statusom živiteľky ani sexuálnym dobývaním. Preto ekonomická závislosť neznamená pre ženu hrozbu," vysvetlila.

Štúdia tiež naznačuje, ako sa dá nevere súvisiacej s finančnou situáciou vyhnúť. Jednou z možností je vodiť partnera často do kostola, mešity alebo iného chrámu. Nábožensky zameraní muži totiž údajne podvádzajú menej. Rovnako je to aj so vzdelanosťou, preto by si ženy podľa Wünschovej mali mužov hľadať v knižniciach, laboratóriách či na prednáškach.

Tieto závery vyvodila odborníčka po analýze informácií získaných od 1024 mužov a 1559 žien, ktorí boli zosobášení, alebo žili so svojimi partnermi minimálne rok. Počas šiestich rokov podviedlo svoje partnerky 6,7 percenta mužov a za rovnaký čas bolo neverných len 3,3 percenta žien.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu