Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Na Havránku očakávajú objav

V letných mesiacoch môžu návštevníci vidieť ako asi žili Kelti.
V letných mesiacoch môžu návštevníci vidieť ako asi žili Kelti.

LIPTOVSKÁ MARA - Archeológovia sa vrátili na nálezisko, kde v období pred Kristom žili Kelti. V súčasnosti je na Havránku pri Liptovskej Mare múzeum keltskej kultúry so zrekonštruovanými stavbami. Traja archeológovia nevylučujú, že ich v najbližších mesiacoch čaká historický objav.

"Archeologický výskum sa tu robí už od sedemdesiatych rokov," povedal Štefan Hritz z Archeologického ústavu SAV v Nitre. "Našli sme rôzne nádoby, náradie, kosti ľudí či zvyšky stavieb. Popri výrobe základných poľnohospodárskych produktov sa Kelti živili predovšetkým kováčstvom a hrnčiarstvom, žili bohatým náboženským životom. A preto boli súčasťou ich života aj ľudské obete. Zaujímavé je, že väčšinou ženy a zdravotne postihnutí ľudia."

Archeológovia prišli na Liptov pred pár dňami, s výskumom však ešte nezačali. "Neprialo nám počasie, stále pršalo. V auguste nám prídu pomáhať kuvajtskí kolegovia," dodal Štefan Hritz, ktorý upozorňuje, že v lete bývajú na Havránku podujatia, ktoré zobrazujú spôsob života Keltov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu