Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Baltskom mori objavili zrejme najstaršie šampanské

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Skupina šiestich švédskych potápačov objavila na dne Baltského mora vo vraku potopenej lode niekoľko fliaš zrejme najstaršieho pitného šampanského. Odborníci a odborníčky sa na základe tvaru fľaše domnievajú, že je z konca 18. storočia.

Plné fľaše poslali na analýzy do Francúzska. "Sme si na 98 percent istí, že je to šampanské Veuve Clicquot a pravdepodobne ho vyrobili medzi rokmi 1772 a 1785," uviedol potápač Christian Ekstrom. Šampanské bolo pravdepodobne súčasťou zásielky do Petrohradu. "Zobral som jednu fľašu, aby sme zistili vek potopenej lode, pretože sme neobjavili ani meno, ani žiadne detaily, na základe ktorých by sme určili názov lode," dodal s tým, že ešte nevedia presne, koľko fliaš sa nachádza vo vraku. Ten sa nachádza v oblasti fínskej provincie Alandy, takže mieste úrady rozhodnú, čo bude s fľašami aj s potopenou loďou.

Titul najstaršieho šampanského doteraz držia dve fľaše Perrier-Jouet z roku 1825, no stratia ho, ak sa potvrdí rok výroby práve objavenej zásielky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu