Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na bicykli cestuje po Európe, za sebou ťahá aj klavír

Mladá Francúzka koncertuje na nezvyčajných miestach Zobraziť galériu (2)
Mladá Francúzka koncertuje na nezvyčajných miestach

PARÍŽ - Krížom krážom Európou na bicykli, za sebou príves s klavírom a zastávka a koncertovanie na tých nejnečakanejších miestach - na pláži, v lese, v parku. Túto kurióznu formu sebarealizácie si zvolila mladá francúzska klaviristka Guillemette Dufouleurová. Spolu so svojím priateľom takto brázdia Európou už tri mesiace. V itinerári jej nezvyklého turné sú aj Česká republika a Slovensko. Uviedla to dnes agentúra AFP.

Expedícia, pri ktorej chce dvojica prejsť 6500 kilometrov, začala pred tromi mesiacmi v Saint-Jean-de-la-Porte vo francúzskych Alpách. Guillemette a jej priateľ už prešli Taliansko a Grécko a teraz sú v bulharskom hlavnom meste Sofii.

Ide o výzvu ako umeleckú, tak športovú. Klavír totiž váži dvesto kilogramov. Trojkolka, na ktorej ho za sebou ťahajú, je ale vybavená motorčekom na solárne batérie, ktorý cyklistom ušetrí polovicu námahy.

Guillemette (25) hrá na klavíri od svojich šiestich rokov. Na svojich zastávkach hrá klasiku, ale zabrúsi aj do popu, takže jej náhodní poslucháči si môžu vypočuť trebárs i melódie Rolling Stones.

Svojimi svojráznymi koncertmi chce, "prelomiť normálnosť miesta i tých, ktorí ho obývajú". Na gréckom ostrove Limnos údajne hrala v píniovom háji neďaleko brehu a počuli ju traja mladí Bulhari, ktorí sa vracali z pláže. "Zostali ohromení, dezorientovaní, zasiahnutí týmto hudobným atentátom uprostred prírody. Nevideli ma. Podľa nich, ako mi povedali, 'spievali stromy'. Ich prebudený sen bol tiež mojím snom," povedala.

Ďalšími etapami cesty francúzskeho páru majú byť Rumunsko, Srbsko, Maďarsko, Slovensko, Rakúsko, Česká republika a Nemecko. Ale nie je to definitívne. Kým pôvodne zamýšľali vrátiť sa do Francúzska v októbri, teraz uvažujú o tom, že do turné zaradia aj Dánsko, Veľkú Britániu, Španielsko a Maroko a vrátia sa až na jar.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu