Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Poburoval ho penis na soche, museli ho odstrániť

Podľa starostu by socha mohla údajne pobúriť návštevníkov akvaparku
Podľa starostu by socha mohla údajne pobúriť návštevníkov akvaparku

VARŠAVA - O tom, že tvorivá sloboda má svoje hranice a že umelecké diela nemusia vždy zodpovedať skutočnosti, sa presvedčila istá sochárka v Poľsku. Starosta mesta Zielona Góra na západe krajiny jej nariadil, aby soche muža, ktorá stojí pred novým akvaparkom, odstránila prirodzenie. Pohľad na penis by sa vraj nemusel všetkým pozdávať.

Študentka vroclavskej akadémie výtvarného umenia Agnieszka Wolská pre priestranstvo pred novým bazénom vytvorila trojmetrovú sochu muža a ženy v Adamovom a Evinom rúchu, ktorých telá sú prehnuté dozadu ako luk a ktorí sa nad hlavou držia za ruky. Kým socha muža mala penis, nepáčila sa starostovi mesta Januszovi Kubickému.

"Na bazén budú chodiť tisíce ľudí, nie každému by sa takýto pohľad musel páčiť," cituje dnes Kubického denník Gazeta Wyborcza. Sochárke dal ultimátum: buď soche mužnosť odstráni, alebo jej dielo nebude môcť pred bazénom stáť. Umelkyňa sa rozhodla pre "kastráciu".

Starostovi Kubickému sa smeje opozícia na radnici. "Tak máme bazén u eunucha, starosta pre neho hľadal názov, a má ho," povedal jeden z radcov. Jeho kolegyňa pripomenula, že jedným zo symbolov Bruselu je soška cikajúceho chlapčeka a nikomu to nevadí. Kubicki sa obhajuje, že v projektoch, ktoré mu sochárka Wolská ukazovala, prirodzenie nebolo, a že chcel dostať to, čo si objednal.

Sexuológ Lew Starowicz správanie starostu vysvetľuje prudérnosťou a strachom pred kritikou zo strany náboženských horlivcov. "Je predsa jasné, že k soche nahého muža patrí aj penis," povedal. "Čo obyvatelia Zielonej Góry nevedia, ako vyzerá mužské prirodzenie, čo v meste žijú samé ženy a ešte ku všetkému panny?", pýta sa sexuológ. Myslí si, že Zielona Góra sa teraz stane cieľom výletníkov, ktorí sa budú chcieť na vlastné oči presvedčiť, ako vyzerá "mravnostná cenzúra".

Autorka sochy vie, ako sa dostať z chúlostivej situácie. "Stačí dolepiť chýbajúcu časť, zaretušovať a nič nebude vidieť," navrhuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu