Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Da Vinciho mechanický robot je konečne v pohybe

Gabriele Niccolai s mechanickým robotom Zobraziť galériu (2)
Gabriele Niccolai s mechanickým robotom

SYDNEY - Po rokoch neúspešných pokusov sa technikom talianskeho štúdia Teknoart podarilo rozpohybovať mechanického rytiera, ktorý patrí k najznámejším návrhom geniálneho vynálezcu Leonarda da Vinciho. Výsledok však nadšencov, ktorí vynález pokrstili na stredovekého Terminátora, ale príliš nepoteší. Rytier zrejme slúžil k ceremoniálnym účelom a namiesto zabíjania vie napríklad dobre hrať na bubon.

Na výstave v Sydney okrem da Vinciho robotických návrhov predstavili aj ďalšie technické vynálezy, ktoré sa talianskemu štúdiu podarilo oživiť. Vidieť tu môžete lietajúce stroje alebo stredovekú potápačskú masku.

Mechanický rytier vychádza z da Vinciho štúdií ľudskej anatómie. Vynálezca sa vo svojich biomechanických návrhoch pokúšal čo najlepšie napodobniť prirodzené ľudské pohyby. Talianskym inžinierom ale trvalo desať rokov, než sa im podarilo robota rozpohybovať.

Tím pod vedením Gabriela Niccolaia zostavil rytiera podľa dostupných kresieb. Kostrou zloženou z kladiek a povrázkov ale nešlo hýbať bez toho, aby pri tom museli vyvinúť nadľudské úsilie. Podľa Niccolaia to nakoniec bola pozabudnutá kresba bubna, ktorá technikom ukázala, k akému účelu bol rytier navrhnutý. Stroj uvádza do chodu zvislá os, ktorú je údajne možné doplniť o malú vrtuľu, vďaka ktorej môže robot pochodovať a bubnovať úplne sám, poháňaný vetrom.

Oživením mechanického rytiera ale práca technikov nekončí. Teraz majú pred sebou ďalšiu výzvu v podobe ďaleko zložitejšieho da Vinciho mechanického leva. Hoci si na neho budú musieť záujemcovia zrejme ešte pár rokov počkať, Niccolai sľubuje, že výsledok bude veľmi pôsobivý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu