Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hawking: Cestovanie v čase je možné, ale len dopredu

Stephen Hawking
Stephen Hawking (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Slávny britský matematik a astrofyzik Stephen Hawking verí, že ľudia sú schopní cestovať v čase - ale len dopredu. Podľa neho by tak ľudia mohli cestovať milióny rokov do budúcnosti a znovu zaľudniť v tom čase už zničenú planétu.

Ide už o druhú šokujúcu teóriu, ktorú Hawking za posledné dva týždne zverejnil v rámci prípravy svojho nového dokumentárneho seriálu Stephen Hawking's Universe (Vesmír Stephena Hawkinga) televíznej stanice The Discovery Channel. Koncom apríla prišiel s tvrdením, že vo vesmíre existuje život; mimozemšťania vraj ale budú s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi nebezpeční a snažiť sa s nimi nadviazať kontakt môže byť pre ľudstvo veľmi riskantné.

Svoje teórie Hawking začal zverejňovať, pretože sa údajne už nebojí, že ho budú ľudia považovať za blázna. "Cestovanie v čase bolo považované za vedecké kacírstvo, a tak som o ňom radšej nehovoril, pretože som sa bál, že ma označia za cvoka," povedal Hawking. "Dnes už nie som tak opatrný."

Tvrdí, že akonáhle sa postaví vesmírna loď, ktorá dokáže letieť rýchlosťou blížiacou sa rýchlosti svetla, potom deň na palube bude odpovedať roku na Zemi. To preto, že (podľa Einsteinovej teórie) ak objekty na ceste vesmírom zrýchľujú, čas okolo nich sa spomalí. Pohyb časom späť je nemožný, dodal Hawking, pretože to "porušuje základné pravidlo príčiny a následku".

Ak by cestovanie v čase do minulosti bolo možné, potom by človek mohol zastreliť svoje dávnych predkov. "Verím, že veci nemôžu sami seba urobiť nemožnými," dodal Hawking.

Akonáhle sa však vesmírne plavidlá priblížia rýchlosti svetla, potom ich posádky budú preskakovať zemské roky rýchlosťou dní, čo dá ľudstvu šancu začať odznova. "Pri plnom výkone potrvá šesť rokov dosiahnuť takúto rýchlosť," hovorí Hawking.

"Po prvých dvoch rokoch dosiahnu polovičnú rýchlosť svetla a budú sa nachádzať mimo slnečnej sústavy. Po ďalších dvoch rokoch budú cestovať rýchlosťou 90 percent rýchlosti svetla. Po ďalších dvoch rokoch na plný výkon dosiahne plavidlo plnú rýchlosť, 98 percent rýchlosti svetla, a každý deň na palube sa bude rovnať roku na Zemi," vysvetľuje vedec. "Pri tejto rýchlosti by cesta na okraj galaxie pre tých, ktorí budú na palube, trvala len 80 rokov."

Profesor Brian Cox z Manchesterskej univerzity denníku The Times povedal, že Hawkingova teória už má istú oporu v experimentoch vykonávaných vo veľkom časticovom urýchľovači Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) v Ženeve. "Keď zrýchlite malé častice na 99,99 percenta rýchlosti svetla, potom čas pre ne ubieha ako jedna sedmitisícina nášho času," povedal.

Hawking pripúšťa, že je cestovaním v čase posadnutý. Denníku Daily Mail sa zveril, že keby mohol, vrátil by sa späť, aby navštívil Marilyn Monroe v časoch jej najväčšej slávy, alebo zaskočil za Galileom Galileim.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu