Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ženy v 50 rokoch majú lepšiu pamäť ako muži

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

RÍM - Ženy v 50 rokoch sú schopné pamätať si viac výrazov a dokážu to oveľa rýchlejšie ako rovnako starí muži. Vyplýva to zo štúdie Londýnskej univerzity, o ktorej dnes informoval taliansky denník Corriere della Sera.

Vedci podrobili 9600 mužov a žien vo veku 50 rokov sérii testov, ktorými merali kapacitu pamäte. Ženy pri týchto testoch vždy dosahovali lepšie výsledky. Experti požiadali napríklad dobrovoľníkov, aby si zapamätali desať výrazov a potom ich opakovali, najskôr po uplynutí dvoch minút, potom po uplynutí piatich minút. V prvom prípade boli ženy lepšie ako muži o päť percent, v druhom dokonca o osem percent. Vo všetkých prípadoch sa pamäť žien ukázala byť lepšia a rýchlejšia, najmä v dlhších časových intervaloch.

Podľa autorov štúdie Matthewa Browna a Briana Dodgeona môžu byť vysvetlenie rozmanité a londýnsky výskum si nečinil nároky na to, aby sa nimi detailne zaoberal. Slabá pamäť je nepochybne jasným signálom starnutia a skutočnosť, že nežná časť ľudstva starne lepšie a dlhodobejšie, nie je žiadnou novinkou, napísal Corriere della Sera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu