Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Slováci za počítačom: Priemer až podpriemer

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slováci vedia využívať informačné technológie na priemernej až podpriemernej úrovni a poznajú len základné funkcie počítačov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý vypracovalo združenie Digitaleurope z prostriedkov Európskej komisie.

Respondenti podľa sondy síce počítače používať vedia, výrazné medzery však majú vo vedomostiach o informačnej bezpečnosti - pri chatovaní a využívaní bezpečnostných hesiel. Slováci obstáli v teste počítačových zručností v priemere na 38,5 percenta, najlepšie výsledky (takmer 60 percent) dosiahla veková skupina od 21 do 35 rokov.

S rastúcim vekom podľa prieskumu úroveň zručností klesá. Do celonárodného testovania sa zapojilo 55.380 ľudí, najmladší respondenti mali deväť rokov, najstarším účastníkom bol dôchodca (76). Test ukázal, že 89 percent respondentov je zapojených do sociálnych sietí, ako sú Facebook alebo Azet, a najviac využívanou službou je internetové bankovníctvo.

Minimum ľudí však podľa prieskumu používa odborné internetové zdroje informácií, verejne prístupné informácie si navyše neoverujú. "Nový fenomén sociálnych sietí a digitálnej spoločnosti je výzvou pre reformu školstva, rovnako ako zistenie, že najpoužívanejšími zdrojmi informácií nie sú relevantné zdroje v podobe odborných knižníc, databáz a vzdelávacích portálov, ale napríklad Google alebo Wikipedia," komentovala výsledky prieskumu spoluautorka testu Beáta Brestenská z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.

Dodala, že závery a odporúčania v podobe štúdie ponúknu autori ministerstvu školstva ako inšpiráciu pre skvalitnenie a modernizáciu vyučovania na stredných a vysokých školách. Zvyšovať počítačovú gramotnosť je cieľom ministerstva školstva už približne desaťročie, s využitím počítačov a internetu pri výučbe počíta aj reforma, ktorá na školách odštartovala v roku 2008.

Prostredníctvom projektu Infovek získali v minulosti základné a stredné školy počítače a pripojenie na internet, podľa odborníkov je však vybavenie v súčasnosti zastarané. Informačné technológie navyše využíva na vyučovaní podľa nedávno zverejneného prieskumu len necelá tretina učiteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu