Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Digitálna gramotnosť na Slovensku stúpla

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Za posledné dva roky digitálna gramotnosť na Slovensku stúpla. Percento tých, ktorí majú skúsenosti s ovládaním moderných informačných technológií, stúpol v porovnaní s rokom 2011 zo 76 na 79 percent.

Vyplýva to zo zistení celoslovenského reprezentatívneho výskumu Digitálna gramotnosť na Slovensku, ktorý uskutočnil Inštitút pre verejné otázky (IVO) v marci tohto roku na výberovej vzorke 1079 respondentov starších ako 14 rokov.

"Na jednej strane vzrástol celkový podiel digitálne gramotných – teda tých, čo majú aspoň elementárnu osobnú skúsenosť s využívaním moderných informačných a komunikačných technológií (IKT). Na druhej strane sa zlepšila úroveň digitálnych zručností a schopností," uviedol autor projektu Marián Velšic. Stále sú však technológie, ktoré robia ľudom problém, a to napríklad práca v sieti, s databázami, s archívom či s grafikou.

"Za významný posun treba považovať predovšetkým zlepšenie "digitálne slabších" sociálnych prostredí, ako je stredná a staršia generácia, nízko vzdelaní, dôchodcovia, nízko kvalifikovaní pracujúci, domácnosti s nízkym príjmom, obyvatelia malých obcí," uviedol autor projektu. Pozitívne však podľa neho je, že na rozdiel od rokov 2009 a 2011, keď sme boli svedkami stagnácie, aktuálne výsledky naznačujú pozitívny trend.

V porovnaní digitálnej gramotnosti populácie v krajinách EÚ sa Slovensko umiestnilo na piatom mieste spolu s Nemeckom a Francúzskom. Za nami skončili krajiny ako Veľká Británia, Belgicko či Španielsko.

Projekt od roku 2005 mapuje jeden z kľúčových predpokladov úspešnej transformácie na informačnú spoločnosť a znalostnú ekonomiku – pripravenosť širokých vrstiev obyvateľstva na používanie moderných IKT. Výskum sa uskutočňuje každé dva roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu