Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Klinika ponúka ako výhru v súťaži ľudské vajíčko

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Britská klinika zaoberajúca sa umelou reprodukciou Bridge Centre ponúka ako výhru vo svojej súťaži ľudské vajíčko, ktoré môže výherkyňa použiť na svoje mimomaternicové oplodnenie.

Záujemkyne dostanú možnosť zvoliť si "profil" svojho budúceho dieťaťa, vybrať si vajíčko podľa rôznych hľadísk - podľa rasového pôvodu darkyne, podľa jej vzdelania, aj podľa prostredia, z ktorého vzišla, píše týždenník The Sunday Times. Uvádza, že klinika takto obchádza de facto britské zákony.

Ženy, ktoré majú záujem o oplodnenie vajíčka od vybranej americkej darkyne, pozvali na seminár do Londýna, ktorý organizuje americká klinika FIVF vo Fairfax v štáte Virgínia. Tá je partnerskou organizáciou britskej klinikyBridge Centre. "Jedna účastníčka seminára v stredu 17. marca dostane zadarmo zákrok umelého oplodnenia vajíčka darkyne," uvádza britská klinika. Víťazku umelo oplodnia v Spojených štátoch a celý zákrok by ju inak stál 14 300 eur.

Komerčný predaj vajíčok je vo Veľkej Británii zakázaný, preto je darkýň veľmi málo. Darkyne nemôžu byť anonymné, pretože dieťa, ktoré sa narodí z darovaného vajíčka, má po dosiahnutí 18 rokov právo darkyňu vyhľadať a kontaktovať ju. Americkým ženám naopak zákony umožňujú predávať svoje vajíčka, čo im môže vyniesť až 10 tisíc dolárov, ak ich vlastnosti uznaju za vyhovujúce. Vajíčka môžu americkej klinike GIVF ponúknuť Američanky vo veku 19 až 32 rokov, nesmú ale fajčiť či mať problém s nadváhou.

"Kvôli prísnej politike je oveľa ťažšie nájsť darkyne vo Veľkej Británii," vysvetlil odborník na plodnosť z Bridge Centre Michael Summers. Zdôraznil, že darovanie spermií sa praktizuje už dlho bez akýchkoľvek námietok, pretože tieto je oveľa ľahšie získať. Naopak darkyne musia podstúpiť náročnú liečbu, aby ich vaječníky produkovali desiatky vajíčok namiesto jedného, ktoré vzniká prirodzenou cestou každý mesiac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu