Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Feministky nabádajú ženy na potraty v cudzine

ilustračné foto
ilustračné foto

VARŠAVA - Letáky, ktoré sa podobajú reklame na platobné karty v poľskej Lodžii, nabádajú ženy, aby za potratom vycestovali do Británie. Na zastávkach mestskej hromadnej dopravy ich rozvešali členky feministickej organizácie. Prípadom sa zaoberá Lodžská prokuratúra, pretože v Poľsku je možnosť legálnej interrupcie zákonom veľmi obmedzená.

Na letákoch je fotografia mladej ženy v spodnej bielizni, ktorá podstúpila interrupciu a výpočet nákladov tohto zákroku v Británii: "Letenka do Anglicka v špeciálnej ponuke: 300 zlotých, nocľah 240 zlotých, potrat vo verejnom zdravotnom zariadení: 0 zlotých, úľava po zákroku v dobrých podmienkach: na nezaplatenie. Za všetko ostatné zaplatíš menej než v potratovom podzemí v Poľsku."

Kontroverzné letáčiky po meste vylepuje niekoľko žien, ktoré sú členkami feministického hnutia s názvom Separatistické revolučné maternicové oddiely (Šrom). Aktivistky nechcú prezradiť svoju identitu. Protestujú proti poľskému zákonu o interrupciách z roku 1993, ktorý patrí k najprísnejším v Európe. Podľa neho môžu potrat podstúpiť len ženy, ktoré otehotnejú v dôsledku znásilnenia alebo incestu, ak je ohrozený ich život alebo život plodu, alebo ak je plod vážne poškodený. "Potratová turistika je výsledkom patologickej situácie, ktorú ten zákon vytvoril," povedala v denníku Dziennik Łódzki jedna z bojovníčok za právo žien rozhodovať o tom, či chcú byť matkami alebo nie. "Kým niekto nevymyslí stopercentne účinnú antikoncepciu, bude sa ženám stávať, že nechcene otehotnejú a budú sa snažiť tehotenstvo ukončiť," dodala.

Údaje o tom, koľko Poliek ročne v klinikách umelé prerušenie tehotenstva podstúpi, sa zásadne líšia. Skupiny, ktoré potratový zákon obhajujú, hovoria o 7 000 až 13 000 nelegálnych interrupciách, odporcovia zákazu potratov hovoria až o 200 000 zákrokov.

"Prepotratovými" letákmi sa zaoberá Lodžská prokuratúra. Skúma, či nejde o poskytnutie pomoci tehotnej žene s prerušením tehotenstva. Za to v Poľsku hrozia až tri roky väzenia.

Otázka potratov v Poľsku stále budí vášne. Pred niekoľkými dňami nadácia Pre-Právo na život v boji proti potratom využila plagáty s fotkou Adolfa Hitlera. Obrie plagáty, ktoré nadácia vyvesila v centre mesta Poznaň, mali podľa nej ženám pripomenúť, že to práve nacistický diktátor Polkám a príslušníčkam ďalších východoeurópskych národov povolil požiadať o umelé prerušenie tehotenstva. Vedľa Hitlera nadácia umiestnila snímku ľudského plodu na dlani. Využila ho aj na svojich predchádzajúcich "protipotratových" výstavách.

Kampaň odporcov ani zástancov potratov neprekvapuje Jolantu Kopkovú, sociologičku z Lodžskej univerzity. "Reklamy sú čoraz brutálnejšie, aby upútali pozornosť, treba diváka šokovať," vysvetlila v denníku Dziennik Lodzky.

Viac ako dve pätiny Poliakov sa v minulom prieskume inštitútu CBOS vyslovili za to, aby potraty boli úplne zakázané. Štvrtina opýtaných si želala, aby interrupcie boli povolené bez obmedzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu