Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Sochár vytvoril najmenšieho tigra na svete

ilustračné foto
ilustračné foto

TAIWAN - Čen Forng-šean (54), ktorý 30 rokov zo záľuby vyrezával, vytvoril zo živice najmenšieho tigra na svete, ktorého výška dosahuje iba jeden milimeter a dĺžka len niečo viac ako milimeter. Takýmto spôsobom sa pripravil na čínsky rok v znamení tigra, ktorý začína už 14. februára.

Čen však poznamenal, že farebné zviera z neho pri desiatich pokusoch o jeho vytvorenie dostalo to najlepšie. "Ak sa ruky trochu trasú, práca odskočí a stratí sa," povedal umelec. "Najťažšie na tom tigrovi bolo, že je trojrozmerný. Dá sa naň pozrieť z hociktorého uhla a vždy vyzerá veľmi živo. Aj farbenie je veľmi náročné, najmä vzory na chrbte a červená farba jeho jazyka," dodal.

Samotné zviera, ktoré vytvoril po troch mesiacoch intenzívnej práce, dokončil jeho tvorca v novembri a uviedol, že hoci nie je na predaj, jeho hodnota je asi tri milióny taiwanských dolárov (asi 65 490 eur). "Venujem sa práci s jemnými vecami, preto som sa naučil dýchať a zadržiavať dych," uviedol. "Teraz keď zadržím dych, viem ho udržať aj 60 sekúnd a potom dokážem vyryť každý ťah s pomocou rytmu môjho pulzu," dodal.

Na vytvorenie iných miniatúrnych sošiek Čen použil ryžu, piesok, vlákna, dentálnu niť, hlavičky mravcov a krídelká múch. Očakáva, že bude tvoriť ešte ďalších päť rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu