Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Otvorenie školského roka je slobodnejšie, hymna a príhovor zostali

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Pionierske rovnošaty nahradilo značkové oblečenie, učitelia už nie sú súdruhovia, ale páni, ktorým žiaci z novátorských škôl tykajú.

Z príhovorov vypadlo povinné politikum, kvety pre triedneho sú zriedkavosťou. Otvorenie školského roka je dvadsať rokov po spoločenských a politických zmenách v novembri 1989 slobodnejšie a bez pátosu, hoci hymna či riaditeľský príhovor na školách zostali. Vyplynulo to z ankety medzi zástupcami škôl.

Pre vyše pol milióna žiakov základných a stredných škôl sa dnes začal školský rok, v ktorom sa časť tried učí podľa nových pravidiel. Do reformy vzdelávania, ktorá odštartovala vlani, sa tento rok zapoja druhé a šieste ročníky základných škôl či druháci na stredných školách. Historickú zmenu výučby aj tento rok komplikujú chýbajúce učebnice, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou dlho očakávanej reformy.

"Atmosféra je uvoľnenejšia ako pred dvadsiatimi rokmi, nie je to také zviazané. Obrazne povedané: už si nesúdruhujeme," zhodnotil riaditeľ bratislavskej Základnej školy s materskou školou Milana Rastislava Štefánika Róbert Dadykin. Potvrdili to aj jeho kolegovia Eduard Schwarzbacher z prešovskej základnej školy, Tatiana Paľová z banskobystrického gymnázia Jozefa Gregora Tajovského či riaditeľ bratislavskej Strednej priemyselnej školy Milan Ferenčík. "Zišli sme sa na školskom dvore aj s rodičmi či príbuznými prvákov, privítal som žiakov a predstavil nových učiteľov, všetko bez niekdajšej strnulosti," priblížil Ferenčík.

Žiaci už nestoja na dvoroch a v telocvičniach v šíkoch, z hudobného repertoáru vypadla ruská hymna, Pieseň práce či Internacionála. "Z príhovorov vymizli marxistické heslá a frázy o vedúcej úlohe strany, pionierske uniformy vymenili žiaci za pestrejšie oblečenie," dodal Dadykin. Začiatok školského roka sa podľa Schwarzbachera oslobodil nielen od niekdajšej strojenosti, ale najmä od politika. "Povinné prejavy v duchu komunistickej ideológie a uznesení zjazdov sú minulosťou, v príhovoroch k žiakom sa sústredíme na vzdelávanie či spoluprácu s rodičmi," tvrdil.

Otvorenie školského roka tak podľa oslovených riaditeľov zostalo výnimočnou udalosťou najmä pre prváčikov, ktorí prídu v slávnostnom oblečení a zvyčajné prinesú aj kvietok pre triednu učiteľku. "Nie z povinnosti, ale dobrovoľne," zdôraznil riaditeľ základnej školy v Liptovskom Mikuláši Michal Husár. Tradičné karafiáty však nahradili pestrejšie kytičky či exotickejšie kvietky.

Problémom je skôr správanie detí. "Žiaci sú zo dňa na deň sebavedomejší, pribúdajú problémy s disciplínou," poznamenala riaditeľka banskobystrickej školy Paľová. Starosti im vraj robí najmä záškoláctvo; podľa skorších prieskumov trápi mnohé školy rastúce násilie žiakov voči učiteľom či radikalizujúca sa šikana.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu