Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Môže za alkoholizmus mutácia génu?

BRATISLAVA - Makaky s určitou génovou mutáciou sú náchylnejšie na pitie alkoholu. Informovala o tom štúdia publikovaná v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences. Gén faktora uvoľňujúceho kortikotropín (CRF) zohráva v organizme dôležitú úlohu a ovplyvňuje to, ako človek reaguje na každodenný stres. Ak je príliš aktívny, vedie k problémom, ako sú napríklad úzkosť, depresia alebo alkoholizmus.

Podľa štúdie vedecký tím zistil, že opice s odchýlkou na tomto géne pili viac alkoholu, čo mohlo prispieť k vzniku úzkosti. Forma T tohto génu bola spojená so zvýšenou dobrovoľnou konzumáciou alkoholu v nápojoch, ktoré by sa silou dali prirovnať k silnému pivu.

Niektoré makaky pili "veľmi prehnane, možno do štyroch až piatich drinkov za hodinu. Nepijú preto, lebo im to chutí, smrdí to ako čistý alkohol". "A správajú sa ako ľudia: niektoré spia, iné sú priateľské a ďalšie sú agresívne," povedala členka autorského tímu Christina Barr z amerického Národného inštitútu zdravia v Bethesde v americkom Marylande.

Podľa štúdie by mohla podobná odchýlka génu existovať aj u ľudí, ale môže byť zriedkavá. Sú aj ďalšie gény spojené s alkoholizmom. Zistenia môžu viesť k liečbe, ktorá by znižovala aktivitu týchto génov a riziko alkoholizmu s tým spojené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu