Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Po implantovaní tkaniva vyrástol myšiam nový chrup

TOKIO- Japonský vedecký tím úspešne implantoval do myšej čeľuste tkanivo, z ktorého vyrástol nový chrup. Štúdia publikovaná v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences prezentovala techniku, ktorá sa má využívať aj pri náhrade iných orgánov tela.

Biológovia už predtým kultivovali tkanivo v laboratóriu a úspešne ho transplantovali do tela zvieraťa. Vedecký tím pod vedením Ecuka Ikedu z Tokyo University of Science "preskúmal spôsoby, ako nechať narásť trojdimenzionálny orgán na určitom mieste," uviedla správa. Zuby narástli na tých miestach, kde predtým boli mliečne a dospelé zuby. Proces viackrát zopakovali, až kým vytvorili dosť silný chrup na žuvanie potravy.

"Naša štúdia poskytla prvý dôkaz o úspešnej náhrade celého a plne funkčného orgánu v dospelom tele" prostredníctvom buniek kultivovaného orgánu, uviedol jeden z autorov štúdie, profesor na Tokyo University of Science Takaši Cudži. Podľa vedeckého tímu môže byť tento proces modelom pre budúce transplantácie telesných orgánov. Autori veria, že bioinžiniersky vypestované orgány budú môcť časom nahradiť poškodené alebo chýbajúce orgány v ľudskom tele.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu