Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Najzaujímavejšie profesie? Právnik a vedec

BRATISLAVA - K najzaujímavejším profesiám patrí podľa mladých ľudí na Slovensku povolanie právnika, vedca, manažéra, pracovníka v IT sektore a pracovníka v oblasti reklamy a marketingu. Mladí Slováci si to myslia nezávisle od toho, čo študujú, prípadne v akej oblasti pracujú.

Vyplýva to z májového online prieskumu GfK Young Monitor spoločnosti GfK Slovakia, do ktorého sa zapojili mladí ľudia vo veku od 15 do 25 rokov. Atraktivita povolania je pritom rôzna podľa pohlavia.

Pre 37 % mladých mužov je najzaujímavejšia práca informatika a programátora, nasleduje vedec (35 %), manažér (29 %) a pilot (28 %).

Mladé Slovenky pritom považujú za najzaujímavejšie povolanie právničky (33 %), ďalej sa im páči práca lekárky (32 %), herečky (26 %), pracovníčky v reklame a marketingu (26 %) a letušky (23 %).

Pre prevažnú väčšinu mladých ľudí je podľa záverov prieskumu pri výbere zamestnania najdôležitejšie hlavne to, aby ich práca bavila. Ďalším kritériom je dobrý pracovný kolektív a tiež, aby zamestnanie bolo dobre platené s možnosťou kariérneho rastu.

Asi 75 % mladých ľudí považuje za dôležité mať v práci aj široké zamestnanecké benefity. Už o niečo menej dôležité je pre mladých Slovákov to, či je to práca v odbore alebo oblasti, ktorú vyštudovali. "Pri výbere zamestnania je toto kritérium dôležité pre asi polovicu mladých ľudí. O niečo menšiu váhu v rozhodovacom procese ďalej hrá kritérium prestížnosti profesie, možnosti cestovania do zahraničia alebo toho, že zamestnávateľom je medzinárodná spoločnosť s dobrým menom," uvádza GfK.

Najmenšiu váhu v rozhodovacom procese hrá pritom tradícia zamestnania v rodine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu