Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Blížia sa Vianoce: Stromčekov bude dosť

Tým najkrajším symbolom Vianoc je stromček s betlehemom. Stromček si môžeme kúpiť raz - umelohmotný či črepníkový, alebo môžeme každý rok kupovať živý. Či už si vyberieme taký alebo onaký, musíme vedieť, že starosti s nákupom tovaru sa iba začínajú.

Asi najbežnejším vianočným stromčekom je rezaný. Kedysi sa stromčeky vešali na trámy, dnes ich väčšinou staviame do stojanov. Rezané vianočné stromčeky nevydržia veľa, prekáža im teplo a suchý vzduch - častá bolesť panelákových bytov.

Bude ich stačiť

Nemusíme sa báť, že by tatranská víchrica a následný zákaz ťažby smrekového dreva na Slovensku ovplyvnili množstvo vianočných stromčekov na trhu. Hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Katarína Czajlikova vraví, že opatrenie o zákaze ťažby "sa nevzťahuje na výrobu a distribúciu vianočných stromčekov". Peter Gogola zo štátneho podniku Lesy SR to vysvetlil: "Dosiaľ sa vianočné stromčeky získavali hlavne ťažbou pri výchovných zásahoch, pod elektrovodmi, popri cestách, z náletov mimo porastu, z nevyužitej plochy lesných škôlok." Už tri toky však lesáci pestujú vianočné stromčeky aj na plantážach. Kúpiť sa dajú rôzne druhy borovíc, jedlí a smrekov. Najlacnejšie je kupovať stromčeky priamo na lesných správach - vyše dvojmetrový strom tam vyjde od 200 do 350 korún. Mimochodom, vyťatie vianočného stromčeka zaťaží prírodu menej ako výroba a likvidácia umelého.

Radosť v kvetináči

Kúpiť si sadeničku ihličnana za 500 až 12 000 je tiež zaujímavá investícia. Po Vianociach môže zdobiť zimnú záhradu, balkón alebo dvor. Sadeničku však treba kúpiť skôr a nechať ju pomaly privyknúť si na teplo domova. Najprv nech ostane pár dní v garáži, potom na chodbe a až nakoniec môže ísť do obývačky. Milan Beutelhauser zo záhradníckej firmy Plantago odporúča črepníkový stromček nechať v teple čo najmenej, aby sa neprebral zo "zimného spánku" a nezačal rašiť. Po návrate do chladu by tak strom mohol vymrznúť.

Záloha zo skrine

Alternatívou k živým stromčekom sú umelé. Ich dizajn sa zlepšuje a okrem imitácie vône sú plnohodnotnou náhradou za prírodný symbol Vianoc. Ak niekto, kto má doma vyťatý stromček, argumentuje tým, že umelý nechce, lebo nie je živý, klame sám seba. Vyťatý strom nemôžeme ani pri najlepšej vôli považovať za živý. Umelý stromček je pekný, konáre má usporiadané pravidelne, neopadáva a dá sa použiť aj o rok. Stoja od 400 korún za metrový stromček, cez štvornásobok za dvojmetrový, do 3 500 za imitáciu jedle s výškou 250 cm. U výrobcu vo VDI Kveta stojí 2,2 m vysoký stromček s "tatranským" dizajnom 1 100 korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu