Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sestry šíria šťastie, bratia zármutok, tvrdia experti

ULSTER - Sestry robia rodiny otvorenejšími, šíria okolo seba šťastie, kým bratia spôsobujú zármutok.

Tvrdia to experti, ktorí vyspovedali 571 ľudí vo veku od 17 do 25 rokov o ich živote. Zistili pritom, že tí respondenti, ktorí vyrastali so sestrami, mali väčšiu šancu byť šťastní a vyrovnaní. Tím z univerzity v Ulsteri uviedol, že dcéry v rodinách sú ochotnejšie rozprávať sa o pocitoch a vplyv dievčat je osobitne dôležitý napríklad v takom ťažkom období, akým je rozpad manželstva. Svoje zistenia dnes zverejnili v Britskej psychologickej spoločnosti v Brightone.

Ako pre BBC povedal vedúci autor štúdie Tony Cassidy, "sestry zjavne povzbudzujú otvorenejšiu komunikáciu a súdržnosť v rodinách, kým u bratov je to opačne." Podľa jeho slov je vyjadrovanie pocitov základom dobrého psychologického zdravia a sestry v rodine ho podporujú. Mnohí respondenti boli z rozpadnutých rodín a vplyv sestier sa ukázal byť dôležitý práve v týchto okolnostiach. "Myslím si, že naše zistenia by mohli využiť ľudia, ktorí pomáhajú rodinám a deťom v zložitých obdobiach života," uviedol.

Chlapci si podľa expertov problémy nechávajú skôr pre seba a to môže spôsobovať problémy najmä v rodinách, kde ich je viac. "Myslím si, že najdôležitejšou vecou je poskytnúť takýmto rodinám niekoho nezávislého, kto s nimi bude hovoriť," myslí si Geri Burnikell, koordinátorka nadácie Support Line, poskytujúca konzultácie mladým ľuďom a rodinám. Ako dodala, tieto zistenia "sú veľmi zaujímavé a určite korešpondujú s našimi skúsenosťami."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu