Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Proti cukrovke sa dá bojovať aj fyzickým cvičením

LONDÝN - Precízne a intenzívne fyzické cvičenie trvajúce minimálne tri minúty môže pomôcť pri predchádzaní cukrovky. Podľa britských vedcov totiž takáto fyzická aktivita zlepšuje kontrolu organizmu nad cukrom v krvi.

Vedci sa v štúdii publikovanej v odbornom periodiku BioMed Central Endocrine Disorders, na rozdiel od oficiálnych odporúčaní ministerstva zdravotníctva Veľkej Británie, domnievajú, že aj niekoľko minút cvičenia môže ľuďom pomôcť. Britská vláda totiž odporúča cvičenie trvajúce niekoľko hodín v týždni. "Je to krátka procedúra v rámci vášho voľného času. Do istej miery môžete dosiahnuť rovnaký efekt ako niekoľkými hodinami vytrvalostného cvičenia za týždeň," tvrdí biológ James Timmons z edinburgskej univerzity Heriot-Watt.

Cukrovka typu dva, na ktorú v súčasnosti podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) trpí okolo 246 miliónov ľudí po celom svete, je ochorenie, pri ktorom ľudský organizmus nedokáže prijaté živiny premeniť na energiu. Ide v prvom rade o cukry, ktoré spracúva hormón s názvom inzulín. Choroba si ročne vyžiada okolo šesť percentný podiel na všetkých úmrtiach vo svete. Najčastejšie vzniká v dôsledku nadváhy a nedostatku pohybu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu