Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Predchodca vtákov mal sluchový rozsah ako emu

LONDÝN - Prehistorický archeopteryx, prvý známy vták, mal rovnaký sluchový rozsah ako dnešný nelietavý pštrosovitý operenec emu. Veľkosťou bol však skôr podobný strake.

Na Zemi sa objavil pred 150 miliónmi rokmi v druhohornej jure. Podľa archeológov bol potomkom okrídlených dinosaurov. Jeho prvú fosíliu objavili v roku 1861 v juhonemeckom Bavorsku. Doposiaľ sa podarilo objaviť na celom svete asi iba sedem jeho príbuzných.

Vedci z Národného historického múzea v Londýne využili pri vytváraní 3D obrazu vnútorného ucha archeopteryxa, dnešných vtákov a plazov počítačovú tomografiu (CT). Zamerali sa najmä na takzvaný slimák - kostnatá časť vnútorného ucha, kde sa nachádza vzruchové tkanivo.

Veľkosť tejto súčasti ucha je dobrým indikátorom sluchového rozsahu zvieraťa. Podľa výsledkov meraní bol archeopteryxov v rozsahu 2000 hertzov. "Je podobný pštrosovitému emu.

Ten má z dnešných vtákov asi najobmedzenejšie vnímanie zvuku," uviedol paleontológ Paul Barrett. Pre porovnanie - ľudský hlas má v priemere frekvenciu od 80 do 1100 hertzov, pričom ľudský sluch od 20 do 20 000 hertzov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu