Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Chladné počasie skomplikovalo sťahovanie vtákov

BANSKÁ BYSTRICA - Chladné a daždivé počasie uplynulých dní skomplikovalo odlet sťahovavých vtákov a množstvo lastovičiek alebo belorítok aj uhynulo od vysilenia. Pokiaľ by dažde pokračovali aj v nasledujúcich dňoch, hrozila by smrť tisíckam jedincov, povedal Marek Brindzík zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti.

Ornitológom telefonovali najmä v piatok desiatky ľudí, ktorí našli na balkónoch, parapetoch, ale aj na zemi zoslabnutých alebo mŕtvych operencov. "Také množstvo telefonátov o uhynutých alebo zoslabnutých vtákoch som ešte nezažil," povedal Brindzík. Ľudia sa podľa neho napodiv neobávali vtáčej chrípky, ale snažili sa vtákom pomôcť.

Ochladenie s dažďom prišlo podľa ornitológov v kritickom období, keď sa vtáky chystajú na odlet do južných zimovísk. Na nepriazeň počasia doplácajú prestarnuté alebo menej skúsené mladé jedince.

Zoslabnuté vtáky zaznamenal v minulom týždni aj Miroslav Saniga z Ústavu ekológie lesa v Starých Horách. Ochladenie na začiatku septembra podľa neho výrazne znížilo množstvo hmyzu, ktorým sa vtáky živia. Našťastie takéto počasie, keď v horách napadol aj prvý sneh, býva skôr výnimkou, povedal zoológ.

Podľa ornitológa Jána Dobšoviča pomáha napojiť zoslabnutého operenca vodou, pričom je vhodné pre rýchlejšiu obnovu síl tekutinu mierne osladiť. Z tuhej stravy odporúča natvrdo uvarený bielok z vajíčka, použiť však možno aj konzervované krmivo pre mačky alebo psy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu