Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vrah, ktorý sa stal inšpiráciou kultových hororov: Ľudské lebky používal na... Len pre silné žalúdky!

(Zdroj: Instagram/mgmplus)

PLAINFIELD – Sérioví vrahovia sú už desaťročia inšpiráciou pre knižné a filmové príbehy. Podľa dostupných informácií existujú tri horory, ktoré inšpiroval jeden jediný muž – podozrivý sériový vrah, ktorý vykrádal hroby.

V priebehu desaťročí sa vo filmoch a televíznych seriáloch vystriedali desiatky neslávne známych vrahov. Zatiaľ čo ste určite počuli o Tedovi Bundym či Jeffreym Dahmerovi, ktorí inšpirovali televízne programy, je tu jedno meno, ktoré možno nepoznáte – Ed Gein. Gein bol odsúdený a podozrivý sériový vrah, ktorý si za svoje vraždy vyslúžil mená ako „mäsiar z Plainfieldu“ a „Plainfieldský ghúl“. Gein páchal svoje zločiny v rodnom meste Plainfield v štáte Wisconsin a okrem početných vrážd bol známy aj tým, že exhumoval mŕtvoly z hrobov a časti ich tiel používal na pamiatku, píše portál ATI. Jeho ohavné zločiny vyšli najavo, keď polícia prehľadala jeho dom v súvislosti so zmiznutím Bernice Wordenovej v roku 1957.

Wordenová bola matkou zástupcu mestského šerifa. Jej telo bolo objavené bez hlavy a rozštvrtené v jeho dome. Polícia ďalej objavila hlavu a srdce ženy, ako aj orgány iných ľudí, ktoré boli uložené v nádobách. Údajne používal lebky ako misky na polievku a z ľudských bradaviek si vyrobil opasok. Po zatknutí sa Gein priznal k vražde. Uviedol tiež, že na miestnom cintoríne hľadal mŕtvoly, čím vysvetlil prítomnosť rôznych častí ľudského tela vo svojom dome. Po jeho priznaní ho súd uznal vinným z vraždy a za nepríčetného. Následne bol umiestnený do psychiatrickej liečebne. Zomrel vo veku 77 rokov na komplikácie spojené s rakovinou pľúc. Podľa portálu Unilad sa však stal inšpiráciou pre množstvo filmov, ktoré majú dodnes rozsiahlu základňu fanúšikov.

Psycho

Robert Bloch, ktorý v roku 1959 napísal román Psycho, žil v čase jeho vzniku v meste Weyauwega v štáte Wisconsin neďaleko Plainfieldu. Údajne čiastočne založil román na okolnostiach Geinovho prípadu, ale bol vraj šokovaný, keď si uvedomil, ako veľmi sa imaginárna postava, ktorú vytvoril, podobala skutočnému Edovi Geinovi, a to ako otvoreným konaním, tak aj zjavnou motiváciou. Gein, podobne ako Blochova postava Norman Bates, bol zvláštne oddaný svojej zosnulej matke.

Texaský masaker motorovou pílou

Tobe Hooper, ktorý film režíroval, v roku 1997 prezradil, že vyrastal neďaleko miesta, kde Gein žil. „Vyrastal som s tým tak trochu ako s rozprávkou pri táboráku, viete, hororovou rozprávkou, ktorú si rozprávate v lese,“ uviedol vo svojej biografii. V rozhovore z roku 1997 ďalej prezradil: „V skutočnosti som nepoznal meno toho muža, dokonca som ani nevedel o Edovi Geinovi. Vedel som len o niečom, čo sa stalo a že to bolo strašné. Ale ten obraz mi naozaj utkvel v pamäti a vyrastal som s tým, že mi to stále vŕtalo v hlave.“

Mlčanie jahniat

Ikonická a desivá postava Buffalo Bill bola údajne zmesou Geina, Teda Bundyho, Garyho Heidnika a Edmunda Kempera. Vo filme má vrah na sebe oblek vyrobený z kože svojej obete, čo zrejme pripomína Geinove desivé zločiny.

Viac o téme: VrahFilmyEd Gein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu