Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Už čoskoro môžete voľným okom vidieť kométu väčšiu ako Mount Everest: Neprepásnite to, takto ju ihneď zbadáte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GREENWICH - Kométa väčšia ako Mount Everest by mohla byť v najbližších týždňoch viditeľná voľným okom, pretože dosiahne najbližší bod svojej dráhy k Zemi. Astronómka Jessica Leeová vám poradí ako by ste si mohli dopriať jedinečný zážitok a uvidieť ju. Ak to zmeškáte, ďalšie šanca sa vám naskytne o 71 rokov.

Tento mesiac máme jedinečnú možnosť uvidieť na oblohe kométu 12P/Pons-Brooks, ktorá je väčšia ako Mount Everest. Tvarom je podobná hviezdnej lodi Millennium Falcon zo sci-fi Hviezdne vojny, pretože má dva „rohy.“ Amatérski astronómovia ju už zaznamenali pomocou špecializovaných teleskopov, ale čoskoro by mala byť viditeľná aj voľným okom. Ak ju chcete vidieť, pozrite sa na nočnú oblohu smerom na západ a nájdite Veľký štvorec Pegasa - štyri hviezdy s takmer rovnakou jasnosťou. Počas nasledujúcich týždňov sa bude pohybovať od Veľkého Pegasovho štvorca smerom k Baranovi, ktorý tvorí voľný tvar písmena V.

Kométa obehne okolo Slnka každých 71 rokov a zo Zeme ju možno vidieť len raz za toto obdobie, čo robí z tohto okamihu jedinečný zážitok. Pons-Brooks sa 21. apríla priblíži k Slnku na vzdialenosť 116,8 milióna kilometra. Neskôr, 2. júna, ju bude od zemegule deliť 232 miliónov kilometrov. Astronómka Jessica Leeová z Kráľovského observatória v Greenwichi pre britský denník Daily Mail prezradila, ako kométu najjednoduchšie zbadáte. Hoci je ťažké predpovedať, ako presne bude toto teleso vyzerať, najčastejšie vraj pripomína špinavú snehovú guľu nepravidelného tvaru. „Predpokladá sa, že táto kométa bude pre divákov na severnej pologuli najjasnejšia koncom marca,“ vysvetlila Leeová. Vtedy sa totiž bude nachádzať v súhvezdí Barana, ktoré je na západnej oblohe tesne po západe Slnka. „V ideálnom prípade by ste mali ísť na miesto s dobrým výhľadom na západný obzor a vybrať si noc s jasnou oblohou,“ dodala Leeová.

Očakáva sa, že keď nastane toto tesné priblíženie, 12P/Pons-Brooks bude viditeľná voľným okom ako slabá hviezdička s hmlistým chvostom. „Práve teraz sa blíži k Slnku jedna z najjasnejších známych periodických komét,“ povedal astrofyzik Paul Strom z Univerzity vo Warwicku. „Je to veľká kométa s veľkosťou porovnateľnou s Mount Everestom. Očakáva sa, že dosiahne magnitúdu 4,5,“ dodal. Po svojom najväčšom priblížení k nám bude vesmírny kameň gravitačne vymrštený späť do vonkajšej slnečnej sústavy a vráti sa až v roku 2095. 12P/Pons-Brooks je takzvaná kryovulkanická kométa, takže vykazuje vulkanickú aktivitu. Ale namiesto toho, aby chŕlila roztavené horniny a lávu ako sopky na Zemi, uvoľňuje zmes plynov a ľadu.  

Keď sa kométa tohto typu priblíži k Slnku, zohreje sa a v jej jadre sa zvýši tlak.  Tlak ďalej narastá, až kým dusík a oxid uhoľnatý neexplodujú a nevrhajú ľadové úlomky cez veľké trhliny v plášti jadra. Tieto plynné prúdy môžu pri pohľade cez ďalekohľad vytvárať charakteristické tvary, ako sú napríklad čertove rohy, opisované aj ako podkova alebo Millennium Falcon z Hviezdnych vojen. Amatérsky astronóm Eliot Herman z Arizony, ktorý kométu sledoval, uviedol, že 31. októbra sa náhle rozžiarila takmer 100-násobne a v nasledujúcich dňoch bola ešte žiarivejšia. Rovnako ako planéty, tak aj kométy v našej slnečnej sústave obiehajú okolo Slnka, pretože ich priťahuje jeho mohutná gravitácia. 

Viac o téme: OblohaKométaúkaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu