Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Archeológovia odkryli netradičnú starovekú hrobku: Okrem zlatých pokladov bola plná... To je sila!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

EL CAÑO – Panamskí archeológovia nedávno odkryli tisícdvesto rokov starú hrobku plnú zlatých pokladov a ľudských obetí. Ministerstvo kultúry Panamy zverejnilo začiatkom marca tlačovú správu o objave.

Hrobka, ktorú archeológovia našli v provincii Coclé v Paname, bola postavená a zasvätená náčelníkovi v rokoch 750 až 800 nášho letopočtu, informuje televízna sieť Fox News. Výskumníci našli hrob v archeologickom parku El Caño. Hrobka bola plná rôznych zlatých predmetom vrátane sady kruhových zlatých platní a dvoch opaskov vyrobených zo zlatých guľôčok. Archeológovia tiež našli zlaté náušnice vyrobené zo zubov veľryby spolu s náušnicami v tvare krokodíla. Súčasťou zbierky boli tiež náušnice v tvare ľudského tela muža a ženy, štyri náramky, dva zvončeky a kostené flauty.

Archeológovia vykopali aj sukne a náramky vyrobené zo psích zubov. Odborníci sa domnievajú, že hrob bol zasvätený náčelníkovi, ktorý zomrel ako 30-ročný. Vedúca archeologického projektu, doktorka Julia Mayová, uviedla, že v hrobke sa nachádzali aj telá iných ľudí, ktorí náčelníka sprevádzali až na ďaleký svet. V starovekej panamskej spoločnosti mohli byť ľudia s vysokým postavením pochovaní s ôsmimi až 32 ľuďmi. Vtedajší obyvatelia totiž verili, že „spoločníci“ pomôžu zosnulému pri prechode do posmrtného života.

Archeológovia tiež zistili, že náčelník bol pochovaný tvárou nadol. „Výkop hrobu nebol dokončený, a preto v súčasnosti nie je možné určiť, koľko ľudí bolo pochovaných spolu s ním,“ dodáva tlačová správa. Predstavitelia ministerstva kultúry v Paname uviedli, že objav je dôležitý, pretože predstavuje veľmi zvláštny typ pohrebu, ktorý zahŕňa viacnásobné a simultánne pohreby.

Viac o téme: ObeteArcheológoviaHrobka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu