Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Parfumérka vyrobila voňavku, ktorá ide na dračku: Jej tajná prísada vyrazila dych celému svetu

(Zdroj: YouTube/zelles_channel)

HAVANA - Kubánska podnikateľka Clara Camalleriová verí, že prišla na receptúru jedinečného parfumu, ktorý by raz chcela predávať do celého sveta. Ako ale sama tvrdí, v krajine, ktorá sa potýka s najhoršou hospodárskou krízou za desiatky rokov, je takýto biznis komplikovaný.

Jej tajnou prísadou sú listy ceneného kubánskeho tabaku. Ten je aj jedným z najznámejších vývozných artiklov tohto karibského ostrova. Darí sa mu hlavne v západnej polovici územia, najmä v provincii Pinar del Río, ktorá je domovom najkvalitnejšieho tabaku a cigár na svete. Tridsaťpäťročná Camalleriová vytvára svoj parfum v malom laboratóriu vedľa rodinného domu. Listy tabaku, zelené a žilnaté, sa drvia a ich voňavá šťava sa mieša s alkoholom a ďalšími esenciami, opisuje agentúre Reuters výrobu. 

"Dáva to zvláštny nádych a vôňu, bohatšiu a vyváženejšiu," hovorí podnikateľka. Vôňu parfumu na báze tabaku, ktorý nazýva Vitola Cubana, opisuje ako exotickú s nádychom kyseliny a dreva. Parfumu dodávajú zvodný a osobitý ráz. Camalleriová začala parfumy vyrábať doma v roku 2018. Vlastný podnik ale vytvorila až pred nedávnom, keď kubánska komunistická vláda zrušila zákaz súkromných spoločností, ktorý platil od revolúcie vedenej Fidelom Castrom v roku 1959. 

Podnikatelia na Kube, ktorá sa potýka s najhoršou hospodárskou krízou za desiatky rokov, stretávajú sa s množstvom problémov, upozornila Camalleriová. Ona sama nedávno musela pracovať bez elektriny kvôli výpadku prúdu. "Výroba parfumov je zložitá nielen na Kube, ale kdekoľvek inde. A tu máme oveľa viac prekážok," hovorí. Získať suroviny, dovoz a dokonca aj základné veci, ako je elektrina či obaly, môže byť náročné, dodáva. 

Napriek prekážkam Camalleriová vyrába aj ďalšie parfumy, antibakteriálne gély a kolínske vody z esencií získaných zo slnečnice, čokolády, kávy a škorice. Pracuje spoločne so svojou matkou, otcom a dvoma dcérami a dúfa, že raz bude mocť svoje výrobky vyvážať. Zatiaľ sa jej podarilo nájsť vysoký odbyt na domácom trhu. "Na Kube je nedostatok parfumov, a tak sa snažíme ten dopyt uspokojiť," povedala Camalleriová.

Viac o téme: ParfumTabakKuba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu