Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ľudia na oblohe za bieleho dňa spozorovali netradičný úkaz: Pozrite, čo sa rútilo na Zem!

(Zdroj: X/CyclingDown)

BALLYNAHINCH - Záhadná ohnivá guľa spôsobila u miestnych v obci Ballynahinch v írskom Galway šok. Tajomný "meteor", ktorý sa nad obcou prehnal 20. februára, zachytil jeden z používateľov sociálnej siete X na kameru.

Obyvatelia írskej obce zbadali na oblohe obrovskú ohnivú guľu a spočiatku sa domnievali, že ide o meteor padajúci na Zem. Obrátili sa na sociálnu sieť X, aby získali odpovede. Niekto neďaleko dediny Rockchapel v severnom Corku naznačil, že to vyzeralo ako padajúca hviezda, ktorá potom "explodovala". Iní tvrdili, že vec na oblohe bola zelená, čo sa pri vesmírnom odpade často stáva, pretože kovy ako nikel, meď a bór sa veľmi zahrievajú a svietia na zeleno.

Napokon dospeli k záveru, že ide o kus vesmírneho odpadu. Myslia si, že to bol starý satelit Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ktorý sa vrátil na obežnú dráhu. Satelit ERS-2 bol vyslaný na obežnú dráhu v roku 1995, aby skontroloval ozónovú vrstvu, teplotu morskej hladiny a sledoval vietor nad oceánom. Všetky tieto informácie odborníkom pomáhajú lepšie pochopiť klimatické zmeny.

V roku 2011 experti zmenšili obežnú dráhu ERS-2 z približne 785 kilometrov na 573 kilometrov, aby nenarážala do iných satelitov. Úrad ESA pre vesmírne úlomky tvrdí, že situáciu pozorne sleduje. Predstavitelia úradu predpokladujú, že družica klesne späť na Zem niekedy v polovici februára. Nie je známe, kam spadne, ale odborníci sa domnievajú, že pravdepodobne dopadne do Tichého oceánu, informuje BBC.

Viac o téme: úkazMeteorVesmírny odpad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu