Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Astronaut zachytil meteor rútiaci sa po oblohe: Pozrite na tie úchvatné zábery, videli ste to aj vy?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ – Jeden z najsilnejších a najkrajších meteorických rojov v tomto roku, Geminidy, vrcholil 13. a 14. decembra. Ľudia po celom svete sa podelili o svoje zábery meteorického roja na sociálnych sietí. Výnimkou nie je ani dánsky astronaut, ktorý sa podelil o úchvatné video.

Astronaut Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Andreas Mogensen zachytil meteor vstupujúci zhora do zemskej atmosféry. O zábery sa podelil na sociálnej sieti X. „Pred niekoľkými týždňami som mal to šťastie, že som na video zachytil padajúcu hviezdu. Bolo to mihnutie oka, takže druhá časť videa ukazuje spomalené zábery,“ napísal Mogensen. „Dráha meteoru je rovná, ale vyzerá to nemotorne kvôli pohybu mojej ruky a fotoaparátu, ktorý sa to snaží kompenzovať,“ dodal.

Ako už napovedá samotný názov, meteorický roj má pôvod v súhvezdí Blížencov, ktoré bude vychádzať vo večerných hodinách z východu na väčšine územia Európy. „Ak máte problém spozorovať súhvezdie, vždy sa môžete pozrieť priamo hore, pretože padajúce hviezdy často prechádzajú oblohou nad nami. Ktovie, možno sa vám splní prianie,“ uviedol ďalej Mogensen.

Meteory pri páde atmosférou hrajú rôznymi farbami v závislosti od ich chemického zloženia. „Väčšina meteorov sa zdá byť bezfarebná alebo biela, ale Geminidy majú zelenkastý odtieň,“ uviedol vo vyhlásení NASA Bill Cooke, vedúci Úradu pre životné prostredie meteoroidov v Marshall Space Flight Center NASA. „Sú to pekné meteory,“ dodal. Podľa NASA zelený odtieň pochádza z obsahu kyslíka, horčíka a niklu.

Viac o téme: AstronautMeteorický rojGeminidy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu