Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Už v sobotu uvidíte na oblohe jedinečný úkaz: Víkendový spln prinesie prekvapenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OPAVA - Ľudia budú môcť na oblohe v sobotu 24. februára uvidieť takzvaný mikrospln, najmenší spln roka. Ide o úkaz, kedy je Mesiac na svojej obežnej dráhe takmer najďalej od planéty Zem. Informoval o tom dnes Fyzikálny ústav v Opave v tlačovej správe.

Sobotňajší spln sa síce bude javiť menší a o niečo slabší ako bežné splny, avšak fakticky Mesiac od Zeme najďalej nebude. V noci na nedeľu bude najbližšie k fáze splnu, no od planéty sa bude ešte vzďaľovať. Najvzdalenejší bod od Zeme Mesiac dosiahne až v nedeľu o 16.01 H SEČ, teda zhruba deň a 2,5 hodiny po fáze splnu, a to vo vzdialenosti 406.314 kilometrov. Takzvaný mikrospln nastáva každý rok, v nadchádzajúcom roku bude 13. apríla.

Už v sobotu uvidíte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Fyzikálny ústav v Opave poukazuje na fakt, že aj napriek úkazom ako mikrospln alebo superspln, pôsobí Mesiac pri východe i západe väčší ako v skutočnosti je. Stojí za tým optická ilúzia, kedy mozog porovnáva veľkosť Mesiaca so vzdialenými objektmi na obzore a vyvoláva pocit, že je Mesiac obrovský. Fakticky je ale takmer rovnako veľký po celý čas.

Viac o téme: SplnMesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu