Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pozor, tieto potraviny NIKDY nejedzte, ak sa na nich objaví pleseň! Hrozí vážne poškodenie orgánov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Pokiaľ ide o bezpečnosť potravín, mnohí sa držia starého príslovia: ak sa vám to nezdá, vyhoďte to. V skutočnosti sa však môže stať, že vyhodíte aj potraviny, ktoré by sa dali ešte bezpečne skonzumovať. Niektoré potraviny, napríklad tvrdé syry, sa totiž dajú zachrániť.

Pleseň je druh huby, ktorá prirodzene rastie na potravinách a hrá dôležitú úlohu pri rozklade hmoty alebo hnilobe. Rozmnožuje sa vytváraním spór, ktoré sa môžu šíriť vzduchom a najlepšie sa im darí v teplom a vlhkom prostredí. Keith Schneider, odborník na bezpečnosť potravín na Floridskej univerzite, pre britský denník Daily Mail povedal: „Nie všetky plesne sú patogénne. Občas niektoré plesne produkujú toxíny, ale pokiaľ nie ste odborník na plesne, je ťažké povedať, ktoré z nich sú patogénne.“ Niektoré plesne sú neškodné a môžete ich odstrániť odrezaním postihnutej oblasti na jedle, ale iné druhy plesní produkujú mykotoxíny, ktoré môžu v najlepšom prípade spôsobiť črevné ťažkosti a zvracanie a v horšom prípade viesť k poškodeniu orgánov a niektorým druhom rakovina.

Kuchyňa.
Zobraziť galériu (5)
Kuchyňa.  (Zdroj: Getty Images)

Pozor na mäkké syry

Mykotoxíny produkujú určité druhy plesní vrátane druhov Aspergillus, Penicillium, Fusarium verticillioides a Fusarium proliferatum. Niektoré syry sú obzvlášť vhodné na pestovanie mykotoxínov. Mäkké a polomäkké syry majú relatívne vysoký obsah vlhkosti, kvôli čomu poskytujú ideálne prostredie pre rast plesní. Ak syr neskladujete pri dostatočne nízkych teplotách, zvyšuje sa riziko, že ho napadne pleseň. „Ak máte mäkký syr, ako je gorgonzola alebo mozzarella, jednoducho ho vyhoďte, pretože nepríjemná pleseň môže vylučovať toxíny, ktoré môžu prenikať tekutinou,“ uviedol Schneider. V prípade tvrdých syrov, ako je čedar, stačí odrezať napadnutú časť. Tvrdé syry môžu pri správnom skladovaní vydržať tri až štyri týždne po otvorení, zatiaľ čo mäkké syry zvyčajne po otvorení balenia vydržia asi týždeň. Jogurt, podobne ako mäkké syry, treba tiež vyhodiť, ak sa objaví pleseň.

Pozor, tieto potraviny NIKDY
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Nebezpečné môže byť aj ovocie a zelenina

Iný typ plesne, konkrétne Stachybotrys chartarum, bežne známy ako čierna pleseň alebo toxická čierna pleseň, produkuje mykotoxíny v ovocí a zelenine skladovanej vo vlhkom prostredí. Táto pleseň sa prejavuje vo forme neostrých čiernych škvŕn na ovocí a zelenine, najčastejšie na paradajkách. Vystavenie týmto mykotoxínom môže viesť k rôznym zdravotným problémom vrátane respiračných problémov, alergických reakcií, podráždenia pokožky a v závažných prípadoch aj neurologických symptómov alebo poškodenia orgánov.

Plesnivý chlieb už nejedzte

Mäkké chleby by ste tiež nemali zachraňovať. Najbežnejší typ plesne, ktorý rastie na chlebe, sa nazýva Rhizopus stolonifer. Javí sa ako biele alebo sivasté fľaky podobné srsti na povrchu chleba. Môže produkovať spóry, ktoré môžu spôsobiť alergické reakcie a dýchacie problémy. „Stále sme vystavení malým množstvám týchto húb a celkovo je telo celkom dobré v tom, že sa samo regeneruje, ale keď ho vystavíte veľkej hubovitej hmote, môžete dosiahnuť vyššiu hodnotu, ako je žiaduca dávka,“ upozornil Schneider

Pozor, tieto potraviny NIKDY
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Pevnejšie produkty sú bezpečné

Pevnejšie produkty so šupkou, ako je mrkva a jablká, sa niekedy dajú zachrániť rovnakým spôsobom ako tvrdé syry. Čokoláda sa tiež niekedy dá zachrániť podľa toho, ako rozšírené sú plesnivé škvrny. Biele škvrny sú neškodné – vznikajú, keď sa čokoláda dostane do kontaktu s vlhkosťou, čo ovplyvňuje vzhľad kryštálikov cukru. Jediný rozdiel však môže byť v chuti. Čokoláda s bielymi škvrnami už pravdepodobne nebude chutiť tak dobre a nebude mať rovnakú krémovú štruktúru.

Pozor, tieto potraviny NIKDY
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Dátum spotreby nemusí byť záväzný

Bežnou mylnou predstavou o bezpečnosti potravín je dátum spotreby. Široká škála potravín, najmä mlieko, je označená dátumami, ktorých sa mnohí skalopevne držia. Kvôli tomu často vyhadzujú aj výrobky, ktoré sú ešte niekoľko dní dobré. Schneider napríklad uviedol, že mlieko by ste mali vyhodiť až vtedy, keď zapácha. Za predpokladu, že je správne vychladené, ho môžete skonzumovať aj týždeň po dátume spotreby. „Ak je mlieko v aute, ktoré má 32 až 37 stupňov, možno to nebude sedem dní. Existuje veľa premenných, ktoré bránia v tom, aby ste určili presný dátum spotreby,“ dodal Schneider.

Viac o téme: PotravinyPleseňSkladovanie potravínTrvanlivosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu