Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Matrix možno nie je také sci-fi, ako si myslíte: Fyzik prišiel so šialenou teóriou, uznáva ju aj Elon Musk!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube/universityofportsmouth/Getty Images)

PORTSMOUTH – Snáď každý pozná kultový americký sci-fi film „Matrix“, ktorý hovorí, že realita, ktorú poznáme, je v skutočnosti simulácia. Fyzik sa túto hypotézu snaží potvrdiť a zdá sa, že je blízko k šokujúcemu odhaleniu. Podľa jeho slov zistenia môžu zmeniť fyziku, ako ju poznáme.

Vedci a filozofi argumentujú, že by sme mohli uviaznuť v simulácii. V článku zverejnenom začiatkom januára fyzik Melvin Vopson z University of Portsmouth ponúkol vedecké dôkazy pre filozofickú teóriu známu ako simulačná hypotéza. Tá predpokladá, že celý vesmír a naša objektívna realita sú len super-pokročilé ilúzie virtuálnej reality. Elon Musk patrí k známym fanúšikom teórie, ktorá – ako poznamenáva Vopson vo svojom článku – získava priazeň vo vedeckých kruhoch, ako aj v zábavnom priemysle.

Univerzitný pedagóg tiež poukázal na to, že nedávny vývoj v oblasti vedy známej ako informačná fyzika túto možnosť podporuje. Informačná fyzika naznačuje, že fyzikálna realita sa skladá z kúskov informácií. Vopson však zašiel ešte ďalej a snaží sa dokázať, že informácie majú fyzickú hmotnosť a sú základným stavebným kameňom vesmíru. Dokonca tvrdí, že informáciami by mohla byť tajomná temná hmota, ktorá tvorí takmer tretinu vesmíru.

Odhalenie s ďalekosiahlymi následkami

V predchádzajúcom výskume fyzik navrhol, že všetky elementárne častice (najmenšie známe stavebné kamene vo vesmíre) uchovávali informácie o sebe samých, podobne ako DNA u ľudí. V roku 2022 objavil nový fyzikálny zákon, ktorý hovorí, že entropia – stupeň náhodnosti alebo neusporiadanosti – v rámci izolovaného informačného systému buď zostáva konštantná, alebo sa časom znižuje. Inými slovami, systém sa stáva menej a menej chaotickým, čo naznačuje, že ho riadi skôr nejaký mechanizmus než náhoda. „Vtedy som vedel, že toto odhalenie má ďalekosiahle dôsledky v rôznych vedeckých disciplínach,“ uviedol Vopson vo vyhlásení.

Matrix možno nie je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Informácie ako kľúčová zložka

Vopson použil zákon v rôznych oblastiach vrátane genetiky, kozmológie a dokonca aj symetrie. Zistil, že množstvo symetrie vo vesmíre možno vysvetliť druhým zákonom infodynamiky. „Princípy symetrie hrajú dôležitú úlohu s ohľadom na prírodné zákony, ale doteraz nebolo vysvetlené, prečo by to tak mohlo byť,“ povedal. „Moje zistenia ukazujú, že vysoká symetria zodpovedá stavu najnižšej informačnej entropie, čo potenciálne vysvetľuje sklon prírody k tejto symetrii,“ dodal Vopson. Jednoducho povedané, príroda uprednostňuje, aby bolo všetko čo najlepšie usporiadané, čím sa prikláňa k symetrii a odkláňa od entropie, teda neusporiadanosti.

Matrix možno nie je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Tento prístup, pri ktorom sa odstraňujú prebytočné informácie, sa podobá procesu počítačového vymazania alebo kompresie odpadového kódu, aby sa ušetril úložný priestor a optimalizovala spotreba energie,“ uviedol ďalej. V dôsledku toho to podporuje myšlienku, že žijeme v simulácii. Vopson to myslí vážne a minulý rok dokonca spustil crowdfundingovú kampaň, aby túto hypotézu otestoval. Oznámil, že navrhol experiment, ktorý mal zistiť, či sme všetci len postavy vo vyspelom virtuálnom svete. „Existuje rastúca komunita, ktorá vážne zvažuje alternatívu, že informácie sú pre všetko zásadnejšie, než si myslíme,“ uviedol vo vyhlásení zverejnenom v decembri.

„Ak sú informácie kľúčovou zložkou všetkého vo vesmíre, dávalo by zmysel, že niekde všetko ovláda obrovský počítač. Za predpokladu, že vesmír je skutočne simulácia, musí obsahovať množstvo informácií skrytých všade okolo nás. Vymyslel som experiment, ktorý navrhuje spôsob, ako extrahovať tieto informácie, aby som dokázal, že tam sú,“ uviedol ďalej. Napriek tomu, že sa Vopsonovi nepodarilo dosiahnuť finančný cieľ 185 000 libier (217 191 eur), stále dúfa, že svoj ambiciózny test raz vykoná. Po svojom najnovšom článku navrhol, že experiment má silu potvrdiť piaty stav hmoty vo vesmíre a zmeniť fyziku, ako ju poznáme.

Viac o téme: FyzikSimuláciaTeóriaMatrix
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu