Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ľudia pozreli po západe slnka na oblohu a zostali v nemom úžase: Pozrite, čo ich tak prekvapilo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

Úchvatné snímky pochádzajúce z Veľkej Británie zachytávajú lunárne halo. Ide o jav, ktorý vyzerá, akokeby kruh obklopoval mesiac na oblohe. Na jeho pozorovanie sú potrebné špecifické podmienky, nezriedka ho však vidno aj na Slovensku, najmä v horách.

Ľudia z celej Veľkej Británie sa posledný novembrový víkend mohli kochať úžasným fenoménom známym ako halo. Vyzeral ako kruh svetla vytvorený okolo mesiaca a na oblohe sa objavil po západe slnka okolo štvrtej hodine popoludní miestneho času. 

Sociálne siete zaplavili fotografie jedinečného úkazu. "Bolo to prvýkrát, čo som to videla takto zblízka. Bolo to neuveriteľné, a pritom také pokojné," okomentovala svoj záber rozhlasová moderátorka Angie Burnsová.

Geograf Simon Collins, ktorý prevádzkuje meterologickú stanicu v grófstve Surrey, opísal jav ako úžasný. "Som zanietený pozorovateľ počasia, takže sa vždy teším, keď vidím takéto krásne poveternostné úkazy," skonštatoval. 

Halo alebo halový jav je optický úkaz, ktorý vzniká odrazom, resp. priechodom slnečných alebo mesačných lúčov drobnými ľadovými kryštálmi v atmosfére. Halové javy najčastejšie zbadáme, ak oblohu z väčšej časti pokrývajú oblaky typu cirrostratus (tenký biely mrak, v ktorom nerozoznávame jednotlivé oblaky, pozn. red.)

Viac o téme: MesiacHaloNebeské divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu