Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poplach kvôli medveďom: Neuložili sa na zimný spánok, motajú sa po okolí! Experti vedia, čo to spôsobilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Nezvyčajné vysoké teploty v novembri bránia medveďom na Sibíri, aby sa uložili na zimný spánok. Niektoré zvieratá sa tak v polospánku motajú okolo svojich brlohov. Podľa spravodajského portálu The Moscow Times to uviedol úrad pre ochranu zvierat v Amurskej oblasti.

Zatiaľ čo medvede už majú dostatok tuku na to, aby mohli hibernovať, abnormálne vysoké teploty im v tom bránia. Problém s hibernáciou pritom majú len samce; samice aj s mláďatami sa vraj uložili na spánok už na konci októbra, ako je obvyklé. 

Poplach kvôli medveďom: Neuložili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Amurská oblasť má za sebou nezvyčajne teplý október. V oblastnom centre Blagoveščensk bol podľa ruského meteorologického strediska Fobos tohtoročný október dokonca najteplejší v histórii meraní. V Rusku nie sú rekordné teploty alebo abnormálne počasie ničím výnimočným. Šéf ruského hydrometeorologického úradu Igor Šumakov minulý mesiac agentúre TASS povedal, že územie Ruska sa otepľuje 2,5-krát rýchlejšie než zvyšok planéty. 

Uplynulý víkend čelili niektoré miestsa na Sibíri víchru, ktorý miestami dosahoval silu hurikánu a bol najsilnejší v oblasti za posledných päťdesiat rokov. Niektoré miesta okrem toho zaznamenali rekordne vysoké teploty. V Altajskom kraji sa vyšplhala teplota na 20 stupňov Celzia. Ešte v ten istý deň ale v oblasti uderili mrazy a napadol sneh. 

Viac o téme: MedveďZimný spánokSibírHibernácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu