Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Viete, kde leží najnebezpečnejšie mesto na svete? Vymazali ho z mapy! Zabilo by vás tam obyčajné dýchanie

(Zdroj: Profimedia)

WITTENOOM - Najnebezpečnejšie mesto na svete je úplne prázdne a bolo dokonca vymazané z mapy. Oblasť na západe Austrálie je totiž plná nebezpečného azbestu. Jedna z užívateliek TikToku sa tam aj napriek zákazu vydala, aby ukázala, ako vyzerá. Kým v minulosti prekvitalo, dnes v ňom nenájdete živú bytosť.

Austrálske úrady doslova vymazali Wittenoom z mapy v snahe odradiť potenciálnych turistov, aby sa tam vydali. Za vstup do mesta preto môžete byť trestne stíhaní. To však v roku 2021 neodradilo jednu dievčinu, aby sa tam vybrala a podelila sa o zábery z údajného najnebezpečnejšieho mesta na svete. Vtedy tam žili traja obyvatelia.

V čase najväčšieho rozkvetu vo Wittenoome žilo viac ako 800 ľudí. V roku 2015 ich bolo len šesť. Minulý rok to už bola len 80-ročná Lorraine Thomasová. Aj tá však bola nútená odtiaľ odísť. Všetky cesty do vnútrozemia mesta boli zablokované a aktuálne prebieha demolácia. Kedysi rušné banské mesto v regióne Pilbara je extrémne, pretože leží uprostred najväčšieho kontaminovaného miesta na južnej pologuli. V časoch najväčšej slávy v 30. rokoch 20. storočia tam žili tisíce ľudí.

Pôda vo Wittenoome bola bohatá na modrý azbest, takže sa tam hrnuli hordy Austrálčanov, aby získali prácu v baniach. Počas nasledujúcich desaťročí sa z neho stalo typické mesto, ale tento spôsob života v skutočnosti zabíjal miestnych obyvateľov. Bane boli nakoniec v roku 1996 zatvorené, pretože už nezarábali dosť peňazí. Horšie však bolo to, že viac ako 2000 pracovníkov a obyvateľov zomrelo v dôsledku vdýchnutia smrtiacich vlákien azbestu.

@nat.benson

Spoke to a resident from the Ghost Town of Wittenoom in Australia!🇦🇺Roebourne - Port Hedland - Newman

♬ Stand By Me - 60s Greatest Hits

Ešte aj dnes je tam toxický vzduch. Napriek úsiliu o vyčistenie sú v oblasti tri milióny ton azbestovej hlušiny. Vyčistenie mesta by stálo desiatky, ak nie stovky miliónov austrálskych  dolárov. Oblasť nebude už zrejme nikdy bezpečná. Niekdajší obyvateľ Wittenoomu a bývalý poslanec Robin Chapple povedal, že bezpečnostné opatrenia je potrebné zintenzívniť, keďže do mesta sa stále vydávajú odvážni, no zároveň nezodpovední turisti. "Ak budete niečo ukrývať pred svetom dostatočne dlho, každý sa na to bude chcieť ísť pozrieť," uviedol Chapple pre ABC News.

Viac o téme: AzbestWittenoom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu