Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Počas jedinej noci zahynuli takmer všetci v dedine: Obeťou tichého zabijaka sa stalo 2000 ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AFRIKA - Okolo deviatej večer 21. augusta 1986 ľudia z malej západoafrickej dediny zvanej Nyos počuli hlboký dunivý zvuk znejúci ako vzdialený hrom. Nasledujúce ráno sa jeden z dedinčanov, Ephraim Che, zobudil a zistil, že prakticky každý, koho poznal, je mŕtvy.

Che ako omámený kráčal opustenou a strašidelne tichou dedinou, priťahovaný zvukom plaču ženy. Keď prišiel bližšie, uvedomil si, že tá žena bola jeho známa, Halima Suleyová. V hysterickom žiali zo seba strhla šaty a Efraim si uvedomil, že beztvaré zväzky látky okolo jej nôh sú telá jej detí. Halima zvolala: „Efraim! Poď sem! Prečo títo ľudia ležia? Prečo sa už nepohnú?“ Tvorca podcastu Mr. Ballen vysvetlil, že Halima videla viac ako tridsať ďalších členov jej rodiny a 400 kusov dobytka. 

Počas jedinej noci zahynuli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Halima zúfalo triasla otcom a snažila sa ho zobudiť. „V ten deň na mŕtvych neboli ani muchy,“ pripomenul Efraim. Neviditeľný zabijak zasiahol dokonca aj hmyz. Väčšina obetí bola nájdená presne tam, kde by normálne boli okolo 21:00, čo naznačuje, že zomreli bez toho, aby si uvedomili, že sa niečo deje. Celkovo zomrelo 1746 ľudí a približne 3500 hospodárskych zvierat, keď sa z neďalekého jazera Nyos zdvihol strašný oblak oxidu uhličitého.

Iní preživší rozprávali podobné príbehy, pričom Monica Lom Ngongová pre BBC vysvetlila: „Sedela som, len tak som sedela medzi mŕtvymi ľuďmi v dome, niektorí boli vonku, niektorí za domami a všade ležali zvieratá… Kravy, psy, všetko, vtedy som bola taká zmätená. Celá rodina, bolo nás 56, ale zomrelo 53.“ Niekoľko ďalších zomrelo v dňoch po katastrofe. Prekonaní smútkom zo straty celej rodiny sa rozhodli ukončiť svoj vlastný život.

Celkovo 1,6 milióna ton oxidu uhličitého spadlo do neďalekého údolia a udusilo takmer všetko živé. Normálne modré vody jazera sa zmenili na krvavočervené, pretože voda bohatá na železo z hĺbky jazera bola vystavená vzduchu. Hoci CO2 nemá zistiteľný zápach, niektorí preživší hlásili nepríjemný smrad pripomínajúci pušný prach alebo zhnité vajcia a pochádzajúci z jazera, čo naznačuje, že únik plynu mohla spustiť menšia sopečná erupcia. 

Tento bizarný incident je zriedkavý, no nie ojedinelý. Dva roky predtým, v menej izolovanej časti Kamerunu, sa z jazera Monoun, ktoré sa nachádza asi 97 kilometrov južne od Nyosu, vylial plynný oxid uhličitý. Pri tejto menšej udalosti prišlo o život asi 40 ľudí. Haraldur Sigurdsson, vulkanológ z University of Rhode Island, to opísal ako fenomén doposiaľ neznámeho prírodného nebezpečenstva, ktoré by mohlo zničiť celé mestá. V tom čase mnohí experti Sigurdssonove teórie odmietli. Názor zmenili po strašnom incidente pri jazere Nyos, ktorý viedol k obnoveniu štúdií a preventívnym opatreniam v jazerách po celom svete.

Viac o téme: JazeroOtravaOxid uhličitýDedinčaniaAfrikaNyos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu