Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

INTERPOL po 30 rokoch objasnil veľkú záhadu: Už vieme, čo sa stalo!

(Zdroj: SITA/AP Photo/Kamran Jebreili)

BRUSEL - Britka zavraždená v Belgicku pred viac ako tridsiatimi rokmi bola identifikovaná vďaka novej kampani Interpolu usilujúcej o určenie totožnosti 22 zavraždených žien, ktorých identitu sa dlho nedarilo odhaliť. Informuje o tom britský spravodajský server BBC News, ktorého článok z tohtoročného mája prispel podľa medzinárodnej policajnej organizácie k stotožneniu obete.

Rodina mala s 31-ročnou Ritou Robertsovou posledný kontakt vďaka pohľadnici z mája roku 1992. Jej telo našli o mesiac neskôr, uviedla BBC. Práve táto verejnoprávna inštitúcia vo svojom článku ukázala fotografiu tetovania obete, ktoré príbuzní spoznali. "Aj keď sme tú správu ťažko vstrebávali, sme veľmi vďační, že už vieme, čo sa Rite stalo," uviedla rodina vo vyhlásení, ktoré zdieľal Interpol. 

Robertsová je len jednou z 22 žien zavraždených v Belgicku, Nemecku a Holandsku, o ktorých identifikáciu sa kriminalisti usilujú prostredníctvom kampane Operation Identify Me (Operácia identifikuj ma), ktorá odštartovala tento rok. Interpol v nej prvýkrát zverejnil informácie v súvislosti s neidentifikovanými telami, ktoré spolu policajné sily združené v Interpole inak zdieľajú len interne. 

 

"There are no words to truly express the grief we felt at that time, and still feel today," Ms Roberts's family said in a tribute

Posted by Sky News on Tuesday, November 14, 2023

Telo našli v rieke

Väčšina obetí mala medzi 15 a 30 rokom. Interpol k nim na svojich webových stránkach zverejnil podrobnosti, ako sú fotografie možných identifikačných predmetov a v niektorých prípadoch aj rekonštrukcie podoby ich tvárí. Robertsová vo februári 1992 cestovala z Cardiffu do Antverp. Jej telo našli v rieke o štyri mesiace neskôr. Podľa rodiny zbožňovala cestovanie. Šéf policajných služieb Interpolu Stephen Kavanagh spresnil, že ju identifikoval člen rodiny po tom, ako na BBC News zbadal jej tetovanie. Rodina sa stretla s vyšetrovateľmi v Belgicku a formálne Ritu Robertsovú identifikovala.

Viac o téme: VraždaKampaňIdentifikáciaInterpolRita Roberts
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu