Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Americký senát schválil dočasný plán na zamedzenie shutdownu

Senát Spojených štátov Zobraziť galériu (2)
Senát Spojených štátov (Zdroj: SITA/Senate Television via AP)

WASHINGTON - Senát amerického Kongresu schválil v noci na štvrtok dočasný plán, ktorý má zabrániť zastaveniu financovania vládnych inštitúcií - tzv. shutdownu. V utorok ho odsúhlasila aj Snemovňa reprezentantov, informuje agentúra AFP.

Schválený plán, ktorý počas minulého víkendu predstavil nový predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson, má zaistiť financovanie niektorých federálnych úradov, agentúr a programov do 19. januára budúceho roka a ďalších do 2. februára.Kongres tým získa niekoľko týždňov času na ďalšie diskusie o zaistení financovania vlády na celý nasledujúci rok.

Senát jednohlasne odsúhlasil finančnú injekciu
Zobraziť galériu (2)
Senát jednohlasne odsúhlasil finančnú injekciu  (Zdroj: SITA/Senate Television via AP)

Pozastavenie vyplácania miezd

Ak by Johnsonov plán neprešiel oboma komorami Kongresu, financovanie amerických vládnych inštitúcií by sa zastavilo o polnoci z piatka na sobotu. To by znamenalo aj pozastavenie vyplácania miezd pre približne 1,5 milióna zamestnancov federálnej vlády či uzavretie národných parkov, a to práve počas sviatkov Vďakyvzdania a Vianoc.Dočasný plán na zamedzenie shutdownu nezahŕňa podporu pre Izrael, Ukrajinu, ochranu hraníc USA s Mexikom ani výrazné rozpočtové škrty, ktoré dlhodobo požadujú viacerí konzervatívni republikáni.

Viac o téme: SenátUSAShutdownDočasný plán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu