Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Žiť zdravo v snahe dosiahnuť nesmrteľnosť je zbytočné, tvrdia experti: Takáto je skutočná pravda

Ilustračné foto Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KALIFORNIA - Tajomstvo nesmrteľného života trápi ľudí už mnoho rokov. Odborníci však upozorňujú na to, že naozaj nemá zmysel hľadať recept na nesmrteľnosť. Smrť je skrátka prirodzenou súčasťou ľudského bytia a kto sa narodí, musí aj zomrieť bez ohľadu na to, či sa mu to páči.

Ľudia sa už desaťročia snažia odhaliť tajomstvo nekonečného života. Najbližšie k nesmrteľnosti bola zatiaľ Jeanne Calmentová, ktorá zomrela v roku 1997 vo veku 122 rokov a 164 dní. Druhým najstarším človekom, ktorý zomrel v roku 2022, bola Kanea Tanakuová. Dožila sa 119 rokov a 107 dní. Veda robí všetko, čo je v jej silách, aby podporila nesmrteľnosť. Vyvíja séra, lieky, testuje chirurgické zákroky, ale podľa odborníkov ide o zbytočné úsilie.

Žiť zdravo v snahe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Profesor anatómie Leonard Hayflick z Lekárskej fakulty Kalifornskej univerzity tvrdí, že nikdy nebudeme nesmrteľní, pretože smrť je nevyhnutná. „Všetko vo vesmíre starne z rovnakého dôvodu. Vaše auto je geniálne, pretože vie, ako starnúť bez akýchkoľvek pokynov, či už v samotnom vozidle alebo v projektoch. Prečo je teda druhý termodynamický zákon pravdepodobnou príčinou starnutia?“ pýta sa profesor.

Zároveň odpovedá, že práve tento zákon riadi správanie všetkých molekúl, dokáže vysvetliť konečnú príčinu všetkých ostatných teórií starnutia, je testovateľný pomocou súčasných technológií, je falzifikovateľný, univerzálny a platí pre živé aj neživé objekty. Podľa Encyclopedie Britannica, druhý termodynamický zákon hovorí, že teplo sa nemôže cyklicky presúvať zo zásobníka s nižšou teplotou do zásobníka s vyššou teplotou.

Žiť zdravo v snahe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšie pochybnosti o tom, že sa ľudia niekedy stanú nesmrteľnými, vyjadril profesorov kolega Peter Hoffman. Tento biofyzik a odborník na namomechaniku povedal: „Môžete užívať čo najviac vitamínu C, B a A, jesť všetko dobré ovocie, žiť na krásnom mieste, každý deň meditovať a cvičiť a ak budete mať šťastie, možno sa dožijete 110 rokov, ale nie 160."

Viac o téme: VýskumNesmrteľnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu